Organizati-va programul cu o zi-doua inainte de a va intoarce la serviciu dupa vacanta de Sarbatori, va invata psihologii. Dupa atata mancare plina de grasimi, mancati mai multe fructe si legume, care se digera mai usor si nu supun stomacul unui efort mare. Pentru a scapa de moleseala specifica dupa Sarbatori, specialistii va mai sfatuiesc sa va apucati si de sport. Cu cat faceti mai multe exercitii in aer liber, cu atat va veti simti mai revigorat.

Inainte de a va intoarce la birou, specialistii va sfatuiesc sa va acordati o zi pentru a va obisnui cu ideea. „Cu o zi inainte este important sa ne pregatim mental. Un aspect este legat de rutina de somn. Ne va fi mult mai greu sa ne trezim devreme in dimineata in care ne intoarcem la serviciu daca ne-am trezit tarziu toata vacanta. De aceea, cu doua seri inainte ne culcam devreme, iar cu o zi inainte ne trezim devreme, ca si cum ne-am duce la serviciu. Astfel, organismul va face trecerea mai usor”, va sugereaza psihologul Bogdana Bursuc.

Cum decoratiile de Sarbatori pe care le-ati asezat la birou inainte de concediu s-ar putea sa va faca sa regretati perioada vacantei, specialistii va mai sfatuiesc sa le impachetati imediat ce v-ati intors la serviciu. Nu este indicat nici sa va reluati programul normal cum ati intrat in birou. „Discutati in prima zi cu colegii, povestiti ce ati facut in vacanta. Ar putea preveni tot felul de intreruperi si nostalgii ulterioare”, adauga psihologul.

Lactatele, fructele si legumele vor oferi stomacului o perioada de ragaz dupa efortul depus in digerarea mancarurilor grase de Sarbatori. „Mancati mai multe fructe, salate si iaurturi. Nu numai ca reprezinta un usor repaus pentru organism, ci ofera si vitaminele si zaharurile necesare pentru echilibrarea regimului hiperproteic (n.r. - bogat in proteine luate din carne) din perioada Sarbatorilor”, mentioneaza Eduard Adamescu, medic nutritionist si diabetolog la Spitalul „N. Malaxa”, din Capitala. Pentru a ajuta digestia, specialistii va mai sugereaza sa faceti miscare multa in aceste zile.

Expertii de la American College of Sports Medicine spun ca „cel mai bun moment pentru a face miscare este atunci cand poti”. Insa este preferabil sa incercati dimineata devreme: asta pentru ca in jur sunt mai putine elemente care va pot distrage, iar daca intervine ceva puteti reprograma pentru dupa-amiaza sau seara.

Daca faceti exercitii in aer liber, dimineata aerul este mai putin poluat. In plus, cercetarile au demonstrat ca miscarea facuta dimineata imbunatateste circulatia creierului, asa ca este o modalitate excelenta de a incepe ziua. „Nu faceti insa miscare pe burta goala. Mancati un sandvici cu 30 de minute inainte de a incepe exercitiile”, recomanda Fabio Comana, de la American Council on Exercise.

EvZ