Persoanele care beau cantitati moderate de alcool, fac sport, renunta la fumat si mananca zilnic cinci portii de legume si fructe traiesc, in medie, cu 14 ani mai mult decat cei care ignora aceste obiceiuri sanatoase. Aceasta e concluzia unui studiu britanic preluat de Reuters şi citat de Mediafax.

Există argumente puternice care vin în sprijinul ideii că fiecare dintre aceste obiceiuri contribuie la prelungirea speranţei de viaţă şi la îmbunătăţirea sănătăţii, dar noul studiu a avut în vedere impactul lor combinat.

“Rezultatele vin în sprijinul ideii că schimbările, chiar şi cele mai mici, în stilul de viaţă pot face diferenţa”, scriu cercetătorii în sudiul publicat în PLoS Medicine. În perioada 1993-1997, cercetătorii au chestionat 20.000 de bărbaţi şi femei din Marea Britanie în legătură cu stilul lor de viaţă.

În acelaşi timp, cercetătorii le-au măsurat acestora nivelul de vitamina C din organism, un indicator al consumului de legume şi fructe. Cercetătorii au dat voluntarilor, cu vârste cuprinse între 45 şi 79 de ani, câte o notă - de la 0 la 4 - acordând un punct pentru fiecare obicei sănătos din cele patru menţionate mai sus.

Specialiştii, care au monitorizat decesele până în 2006, au mai spus că o persoană cu nota 0 are aceleaşi probabilităţi de a muri ca o persoană care a primit nota 4, dar care este cu 14 ani mai în vârstă. Cel mai mare beneficiu este renunţarea la fumat, o schimbare care a dus la îmbunătăţirea cu 80% a stării de sănătate, potrivit cercetătorilor.

În top urmează consumul zilnic de legume şi fructe. Consumul moderat de alcool şi exerciţiile fizice sunt, de asemenea, benefice, spun cercetătorii de la Universitatea din Cambridge şi de la Consiliul de cercetări medicale. Cercetătorii sunt de părere că trebuie încurajată adoptarea acestor obiceiuri, mai ales în rândul persoanelor de vârsta a doua sau a treia.

Click