Folosirea unor produse dure pentru degresarea pielii nu face decat sa distruga stratul protector format din ulei, grasime si apa.

Produsele cosmetice scumpe sunt mai bune in comparatie cu cele mai ieftine. Ciocolata consumata in exces duce la aparitia acneei. Feliile de castravete aplicate pe ochi fac sa dispara cearcanele. Pasta de dinti poate fi folosita impotriva herpesului. Acestea sunt doar cateva dintre miturile demontate de catre dermatologi impreuna cu specialistii in cosmetica citati de site-ul iVillage.

Potrivit specialistilor de la Institutul International de Dermatologie din Anglia, atat timp cat starea de sanatate a organismului este buna, nu exista nicio dovada care sa lege alimentele consumate de starea tenului.

Cu toate acestea, in momentul in care exista o predispozitie catre un ten acneic, ca urmare a unei afectiuni mostenite genetic, nivelul crescut de zahar din alimente poate duce la cresterea nivelului hormonal si in mod implicit la hiperstimularea pielii.

1 Un alt mit se refera la raportul calitate-pret existent in cazul produselor cosmetice. Contrar a ceea ce majoritatea persoanelor considera, dermatologii anunta ca nu trebuie sa se aleaga un produs strict dupa eticheta, ci dupa ce a fost efectuat, in prealabil, un test de toleranta la ingredientele continute de acesta.

2 Contrar asteptarilor, senzatia de piele care va "strange" dupa ce v-ati spalat pe fata nu reprezinta un simptom al sanatatii pielii si al curateniei. Pielea prezinta la suprafata un strat protector, care actioneaza precum o bariera in calea bacteriilor si a microbilor.

Acest strat, format din grasime, ulei si apa, sta la suprafata pielii protejand-o impotriva impuritatilor. "Curatarea tenului cu ajutorul unor produse dure, precum sapunul, nu face decat sa distruga acest strat protector, care se reface in opt ore", a explicat Sally Penford, medic dermatolog la Institutul de Dermatologie.

Aceasta ne sfatuieste sa ne spalam fata o singura data pe zi si sa optam pentru produse speciale de curatare.

3 Actiunea feliilor de castravete aplicate in zona de sub ochi afectata de cearcane si pungute negre este una superficiala, acestea avand un efect racoritor, de reducere a activitatii capilarelor. Cu toate acestea, din moment ce componentele existente in castraveti nu patrund in piele, efectul nu este unul de durata.

4 Pasta de dinti este tratamentul universal impotriva punctelor rosii, a acneei sau a herpesului. Aceasta contine intr-o cantitate foarte mica un ingredient antibacterian cunoscut sub numele de triclosan, folosit frecvent in tratarea acestui tip de afectiuni.

Cu toate acestea, pasta de dinti nu este remediul perfect deoarece contine o serie de alte ingrediente care nu tintesc catre tratarea acneei sau a herpesului, ajungand chiar sa agraveze afectiunea.

Noaptea, pielea se regenereaza

Pana in prezent se considera ca avem nevoie de opt ore de somn pe noapte pentru a functiona corect. Noaptea este momentul in care pielea nu mai este bombardata de factori amenintatori precum bacteriile, razele soarelui sau microbii, astfel incat aceasta este capabila sa se regenereze. Insa orele necesare odihnei difera de la o persoana la alta, la fel si calitatea somnului.

De aceea, odihna este necesara pentru a ne mentine sanatatea, insa in cantitatea in care organismul nostru are nevoie.

Adevarul