Substantele toxice din tutun ingreuneaza transportul de oxigen catre degetele de la maini si picioare, iar sedentarismul duce la aparitia bolilor cardiovasculare, va avertizeaza specialistii. Ca sa aveti o circulatie a sangelui mai buna, reduceti numarul tigarilor, daca nu reusiti sa renuntati definitiv la tutun, si hidratati-va corect, va sfatuiesc experti citati de publicatia britanica „The Guardian”.

Lasati-va de tutun ca sa va protejati arterele. Fumatorii au extremitatile reci deoarece tutunul afecteaza circulatia sangelui din vasele mai mici de la degetele de la maini si picioare. „Efectele benefice asupra circulatiei se vor vedea in 30 de minute de la ultima tigara”, afirma Clare Gerada, vicepresedinte la Royal College of General Practitioners.

„Tutunul are foarte multe substante toxice, iar una dintre cele mai periculoase este monoxidul de carbon. Acesta blocheaza o parte din hemoglobina activa si nu se mai transporta oxigen la inima si creier. Pentru a proteja organele principale, sangele nu va mai fi transportat spre extremitati”, explica medicul de familie Remus Lupu. Tutunul poate afecta inclusiv arterele.

„Din cauza fumatului, se depune colesterol pe peretii arterelor, ducand la ingustarea acestora. Circulatia sangelui este afectata si pot aparea dureri la nivelul gambelor in timpul efortului si, mai apoi, si la repaus”, completeaza Luminita Iliuta, cardiolog la Institutul „C.C. Iliescu”, din cadrul Spitalului Fundeni, Bucuresti.

Faceti sport sau masaj. Chiar daca arterele vi s-au ingustat de la fumat, exercitiile va pot imbunatati circulatia deoarece ajuta vasele de sange mai mici sa se dezvolte, sustin specialistii citati de „The Guardian”. „Sportul creste gradul de oxigenare a tesuturilor, deoarece se foloseste toata capacitatea pulmonara”, mai spune medicul de familie. Daca nu va place sa faceti miscare, atunci mergeti la masaj, va sfatuieste dr. Remus Lupu.

Evenimentul Zilei