Persoanele cu varsta de 44 de ani sunt cele mai vulnerabile in fata depresiei, potrivit rezultatelor unui studiu realizat in 80 de tari de o echipa de cercetatori americani, publicat in Social Science & Medicine si preluat de BBC.

Cercetatorii de la Universitatea din Warwick si de la Colegiul Dartmouth din Statele Unite, autorii studiului, spun ca, dupa analiza datelor colectate in 80 de tari, au remarcat un tipar care se repeta: riscul de instalare a depresiei este mai mic in randul persoanelor tinere si de varsta a treia. In acelasi timp, persoanele de varsta medie sunt cele mai expuse acestei boli, indiferent de sex.

Singura tara in care s-a inregistrat o diferenta semnificativa in functie de sex a fost SUA, in care femeile sunt mai expuse depresiei in jurul varstei de 40 de ani, in timp ce barbatii ajung sa fie vulnerabili in jurul varstei de 50 de ani.

Cercetatorii spun ca inca nu s-a stabilit clar o cauza pentru care se intampla acest lucru: “Depresia este o boala complexa si greu de administrat si ramane inca de neinteles pentru specialisti”.

“O posibila explicatie este aceea ca oamenii invata sa se adapteze in functie de punctele forte si slabiciuni si atunci cand ajung la varsta a doua isi elimina aspiratiile irealizabile”, spun cercetatorii. Specialistii mai spun ca iesirea din starea de depresie se face lent, in cativa ani, perioada sumbra incheindu-se in jurul varstei de 50 de ani.

Click