In timp ce relatiile dintre soti devin tot mai dificile odata cu trecerea timpului, comunicarea cu prietenii si copiii pare a fi mai putin solicitanta si iritanta.

Daca simtiti ca partenerul de viata va calca pe nervi, nu incercati sa va consolati cu gandul ca situatia se va imbunatati cu timpul. Din contra, cercetatorii avertizeaza ca aceasta situatie nu va face decat sa se inrautateasca.

In urma mai multor studii, specialistii citati de LiveScience au observat ca relatia dintre parteneri devine tot mai tensionata si mai solicitanta cu cat petrec mai mult timp impreuna. Aceeasi situatie nu apare insa si in cazul copiilor sau al prietenilor.

Rezultatul cercetarii ex­prima consecinta unui contact indelungat cu partenerul de viata, si a implicarii, alaturi de acesta, intr-un numar mare de activitati. "Fenomenul este simplu, cu cat petrecem mai mult timp alaturi de partener si devenim tot mai apropiati de acesta si mai siguri pe relatia noastra, ajungem sa ne exprimam cu o mai mare usurinta sentimentele si gandurile in preajma acestuia, certurile devenind iminente.

Cu alte cuvinte, sentimentele negative fata de partener par a fi o consecinta normala a vietii in cuplu si a activitatilor intreprinse alaturi de acesta", a explicat coordonatorul studiului, Kira Birditt, cercetator la Institutul de Studii Sociale din Michigan.

Potrivit cercetatorilor, certurile si starile de nervozitate existente intre parteneri nu indica neaparat o stare de nefericire in cuplu, ci este o consecinta normala a timpului indelungat petrecut alaturi de partener. Acest lucru s-a constatat in urma analizarii comportamentului mai multor cupluri, observandu-se un tipar in cadrul voluntarilor, indiferent de varsta acestora. Principalele motive de cearta, invocate de repondentii la studiu au fost: comportamentul iritant al partenerului si faptul ca acesta are asteptari mult prea mari din partea sotului/sotiei.

Adevarul