Sunatoarea influenteaza biochimia creierului, fiind un remediu natural eficace. "In multe cazuri, depresia este determinata de o nutritie deficitara", avertizeaza farm. dr. Ovidiu Bojor, specialist in terapii naturale si presedintele patronatului Planta Romanica. Aparitia bolii poate fi legata de deficitul de vitamine, microelemente si alti factori biotici deoarece pot duce la simptome de deficiente si dezordini mentale si emotionale.

"Chiar si dupa nastere apar stari depresive la femei. Sunt cauzate de dezechilibre hormonale. De asemenea, femeile care recurg la contraceptive cad in depresii fara explicatii. Este suficient sa mentionez disfunctiile tiroidiene sau intoxicatiile cu diferite substante nocive pe care le contin contraceptivele", a spus farm. dr. Ovidiu Bojor.

Pe langa tratamentele clasice, o serie de produse naturale pot ameliora sau anihila simptomele depresiei. Doctorul Ovidiu Bojor recomanda, pe langa o dieta specifica, preparatele de Ginkgo biloba, care cresc fluxul sanguin oxigenat. De asemenea, sunatoarea (Hypericum perforatum) are o actiune blanda asupra biochimiei creierului si amelioreaza starile de depresie.

"Recomand sa se inceapa cu o capsula de 300 mg de extract standardizat si sa se mareasca doza la trei capsule in timpul zilei", a mai spus farm. dr. Ovidiu Bojor. Infuzia de flori si frunze de paducel, talpa gastii si flori de tei (o lingura la o cana cu apa) este benefica in starile depresive si insomii.

Romania Libera