Potrivit cercetatorilor americani, expunerea indelungata la noxele emise de automobile are efecte negative asupra sanatatii celor mici. Persoanele care locuiesc in cartiere unde exista un nivel crescut de poluare, cauzata de traficul intens, au un IQ mai scazut. De asemenea, copiii obtin rezultate scazute la testele de inteligenta si de memorie, in comparatie cu cei care traiesc intr-un mediu cu un aer mai curat, arata un studiu, citat de Reuters, realizat de cercetatorii de la Scoala de Sanatate Publica Harvard, din Boston. I

n urma cercetarii s-a observat ca efectele poluarii asupra inteligentei sunt similare celor inregistrate la copiii ai caror mame au fumat in jur de 10 tigari pe zi in timpul sarcinii sau la copiii expusi la plumb, a explicat dr. Shakira Franco Suglia, coordonatorul studiului.

Cer­cetarea a cuprins 202 copii din zona orasului Boston, cu varste cuprinse intre 8 si 11 ani. Specialistii au rea­lizat o serie de masuratori asupra modului de functio­nare a nivelului cognitiv, la copiii expusi la carbon negru, o componenta existenta in particulele emise de automobile si camioane. Astfel, cu cat erau expusi mai mult carbonului negru, cu atat mai slabe erau rezultatele la testele de inteligenta.

Integral in Adevarul.