Cea mai noua metoda de identificare a unor boli genetice la embrioni, diagnosticul preimplantational, va putea fi aplicata pentru prima data, in cel mult trei saptamani, si in Romania. Potrivit specialistilor, aceasta tehnica permite cuplurilor care au un risc de a transmite o boala genetica grava de a avea un copil sanatos.

In prezent, exista doar cateva centre in lume care ofera diagnostic preimplantatio-nal (PGD) cuplurilor care prezinta un risc mare de a avea un copil afectat de boli genetice sau celor care au deja un copil cu o astfel de boala grava.

“Acest diagnostic permite identificarea unor afectiuni sau boli genetice ce pot afecta fatul”, ne-a declarat dr. Silviu Predoi, coordonatorul Centrului de Medicina Materno-Fetala MedLife. Diagnosticul preimplantational reprezinta, de fapt, o alternativa la diagnosticul prenatal, care presupune efectuarea unei biopsii de vilozitati coriale (n.r. obtinerea unor structuri de origine embrionara) sau efectuarea amniocentezei (n.r. metoda de detec-tare a anomaliilor si bolilor genetice, in timpul sarcinii, care, insa, poate provoca un avort spontan).

“Aceasta tehnica noua, pe care noi o vom aplica in curand, presupune testarea unui embrion, obtinut in urma unei fertilizari in vitro. E o sansa de a sti inca de la inceput daca embrionul e sau nu sanatos. Trebuie mentionat ca femeile care pot aduce pe lume copii cu ano-malii genetice sunt normale”, a precizat dr. Andreea Mustata, medic specialist genetica medicala, in cadrul MedLife. Potrivit specialistilor, anomaliile genetice apar, de obicei, din cauza varstei inaintate a femeii.

Integral in Click!