Oamenii care au o „retea” sociala dezvoltata simt mai putina durere si anxietate inainte si dupa o interventie chirurgicala, fata de oamenii singuratici, releva un studiu al Universitatii din Michigan. Cu alte cuvinte, cei care au multi prieteni se vindeca mai repede, stau mai putin in spital si iau mai putine medicamente.

Cercetatorii au studiat 605 pacienti, care urmau sa sufere o interventie chirurgicala majora in zona pieptului sau a abdomenului. Ei au stabilit cat de mult socializau pacientii in functie de cat de multi prieteni si cat de multe rude veneau in vizita.

Aproape 88% dintre participantii la studiu aveau cel putin trei prieteni cu care se vedeau cel putin o data pe luna. Restul participantilor aveau mai putin de trei prieteni. Cei care aveau mai multi prieteni aveau o personalitate mai putin anxioasa si au simtit mai putina durere dupa operatie. Mai mult, la cinci zile dupa operatie, anxietatea si depresia erau mai reduse, iar sentimentul de liniste interioara si relaxare era mai mare la voluntarii sociabili.

Integral in Gandul.