O viata sexuala reusita este extrem de benefica pentru sanatate, pentru ca te ajuta sa-ti mentii echilibrul emotional, sa ai o inima mai puternica, dar si sa scapi de durerile de cap, sustin specialistii americani citati de publicatia „Health“. Stresul de la serviciu, depresia si unele medicamente iti pot scadea libidoul. Specialistii iti arata ce sa faci ca sa combati sase dusmani ai sexului.

Tehnologia din dormitor. Patul ar trebui folosit doar pentru somn si sex, asa suna de mult timp recomandarile specialistilor. In acest caz, de ce multe persoane insista sa-si aduca laptopul sau PDA-ul in dormitor? Tehnologia sau acest tip de distractie in pat pot cauza insomnii si pot afecta viata sexuala. Specialistii te avertizeaza ca este mai greu sa aveti parte de sex daca unul dintre parteneri se ascunde dupa un ziar sau daca se uita la televizor. Pe cat posibil, faceti din dormitor o zona in care tehnologia sa nu aiba loc, va sfatuieste Anita Clayton, profesor de psihiatrie la University of Virginia.

Contraceptivele, medicamente pentru hipertensiune si anxietate. Daca incepi sa iei anticonceptionale ca sa nu ramai insarcinata, poti sa ai surpriza neplacuta sa observi ca ti-a scazut libidoul. Printre medicamentele care ar putea avea acelasi efect se numara si cele pentru hipertensiune, anxietate sau antidepresivele. Solutia este sa-ti intrebi medicul care sunt efectele secundare ale medicamentelor pe care le iei sau sa te gandesti la o alta metoda de contraceptie care sa nu fie pe baza de hormoni, precum prezervativul sau diafragma.

Stresul. Serviciul poate cauza o serie de modificari hormonale care sunt responsabile de scaderea libidoului. „Modificarile hormonale duc la amenoree (n.r. - disparitia menstruatiei) si la tulburari de dinamica sexuala. Tratamentul este individualizat, dar pe langa cel medicamentos, uneori este nevoie si de unul psihologic“, explica Luiza Vitan, medic endocrinolog la Spitalul „Grigore Alexandrescu“ din Bucuresti. Specialistii te sfatuiesc sa scapi de telefoane si de laptop acasa, alegand sa faci o baie relaxanta in care sa adaugi uleiuri speciale.

O parere proasta despre corpul tau. Multe femei se simt inhibate daca sunt supraponderale sau daca si-au modificat silueta in urma sarcinii. „Din punct de vedere emotional, media a creat un standard al sexualitatii. Mesajul este ca trebuie sa arati intr-un anumit fel ca sa ai o viata sexuala reusita“, explica Anita Clayton. Specialistii te sfatuiesc sa-ti intrebi partenerul ce anume ii place la tine, complimentele intarindu-ti increderea in tine.

Evenimentul Zilei