Aproximativ 10 milioane de persoane sufera de probleme ale somnului pentru ca nu dorm suficient sau din cauza disconfortului din timpul noptii. Un rol important in determinarea calitatii somnului il ocupa forma pernei si hainele cu care ne imbracam atunci cand mergem la culcare. Astfel, in cazul in care nu suntem imbracati comod, in haine din tesaturi naturale, sau nu avem o perna potrivita, somnul ne va fi discontinuu, agitat si de scurta durata.

Potrivit unui studiu realizat de specialistii britanici in probleme ale somnului, senzatia acuta de oboseala resimtita la nivelul organismului este cauzata de somnul de slaba calitate. Din acest motiv, dimineata, in loc sa ne simtim odihniti si gata de a incepe o noua zi, vom fi obositi, iritati si vom suferi dureri la nivelul gatului, umerilor si al spatelui.

Perna potrivita este cea care ne asigura confortul si care ne sustine gatul si coloana vertebrala, pentru a preveni aparitia durerilor de spate resimtite in principal atunci cand ne ridicam din pat.

Atunci cand ne alegem hainele cu care ne culcam trebuie sa tinem cont ca acestea sa aiba marimea potrivita pentru a nu ne incurca in timpul somnului si sa fie realizate din textile naturale, de preferat bumbac, pentru a permite corpului sa respire.

Potrivit specialistilor, o perna din fulgi rezista in jur de opt ani, o perna din puf rezista cinci ani, iar o perna umpluta cu calti sau alte materiale trebuie schimbata dupa doi ani. Atunci cand doriti sa vedeti daca este timpul sa va schimbati perna exista un test foarte simplu care va va ajuta: asezati perna pe o suprafata tare si incercati sa o indoiti.

Ideal este ca atunci cand dati drumul pernei, aceasta sa revina in pozitia initiala fara a fi deformata. Daca ramane insa stransa, acesta este un semn ca trebuie schimbata. O perna buna trebuie sa umple spatiul liber dintre gat si umar.

Integral in Adevarul.