O ora de stat intr-o intersectie aglomerata nu numai ca va va da o durere de cap ci va va afecta si modul de functionare al creierului, releva un studiu olandez efectuat la Universitatea Zuid.

Cercetatorii au declarat ca nanoparticulele din poluare, care sunt inhalate, ajung in creier , iar acestea influteaza modul de procesare al informatiilor. Cercetatorii au creat in laborator mediul in care lucreaza mecanicii auto sau cei al caror loc de munca se gaseste, in aer liber, pe langa arterele circulate.

Astfel, 10 voluntari au fost rugati sa stea timp de o ora intr-o camera plina cu fum provenit de la motoare diesel. Apoi ei au trebuit sa stea intr-o camera cu aer ultrapurificat. Voluntarilor le-au fost monitorizate undele cerebrale atat in timpul petrecut in camera cat si timp de o ora dupa ce au iesit din camera de experiment.

S-a observat ca dupa 30 de minute de stat in camera cu poluare, creierul voluntarilor era foarte stresat. Acest lucru inseamna ca modul in care informatiile erau procesate in creierul voluntarilor era diferit. Efectele au continuat si dupa ce voluntarii au parasit camera. Un substudiu a mai aratat ca un caine expus foarte mult timp la poluare ajunge sa aiba aceleasi leziuni cerebrale ca un bolnav de Alzheimer.

Gandul