Digestia dificila este o tulburare intalnita tot mai frecvent, indiferent de varsta: la copiii hiperactivi, la adultii foarte obositi, dar si la persoanele de varsta a treia. In ultimii ani, nutritionistii au constatat o crestere alarmanta a numarului de persoane care se confrunta cu efectele disconfortului digestiv. Este vorba despre digestia dificila si dureroasa cauzata de regimul alimentar inadecvat, de stresul de zi cu zi, dar si de factorii psihologici.

Dieta alimentara moderna, in aparenta echilibrata din punct de vedere caloric, e sursa unor probleme digestive care ne dau mari batai de cap, spun nutritionistii. Si aceasta pentru ca alimentele contin o cantitate insemnata de substante chimice si aditivi alimentari, iar acesti amelioratori de culoare, de gust si de aroma ingreuneaza digestia. Mai mult, produsele care se gasesc astazi pe piata sunt lipsite de nutrienti, factori esentiali in mentinerea sanatatii. Cei care se confrunta cu problemele digestiei dificile au insa la indemana cel putin patru terapii blande, naturiste, fara efecte secundare, care sa ii scape de necaz.

Argi­­lo­te­ra­pia ofera o so­lu­tie des­tul de sim­pla - este vor­ba de "apa de ar­gila", pre­­­­pa­­rata dintr-o lin­­­­gurita de praf de ar­gila si o ju­matate de pahar de apa. Licoa­rea se bea di­mi­neata. Tra­­ta­mentul du­reaza 15-20 de zile.

Dietoterapia reco­man­da acestor bol­navi alimente care regleaza di­ges­tia: anu­mite fructe (ana­nas, zme­ura, coacaze, por­tocale, grep­frut, struguri, precum si sucul acestora), legume crude, folosite in diferite preparate (salate, aperitive si ciorbe sau sub forma de sucuri extrase din macris, ridiche neagra, ceapa, dovlecei, patlagele rosii si telina), "apa de orez", preparata din 20 g de orez fiert, timp de 10 minute, intr-un litru de apa (se bea fara restrictii pentru ca inlatura balonarile). De asemenea, compotul de prune si smochinele sunt renumite pentru eficienta in reglarea tranzitului intestinal.

Integral in Adevarul.