Se gindeste cu pofte nebune romanul la zilele de sarbatoare, cind se intind mese bogate, raspindind arome imbietoare, cind vinul rece s-a imbracat in aburi pe carafa din mijlocul sufrageriei, cind cozonacii se infoaie, alungind toate frinele din lume. Asa este masa de sarbatori, este o bucurie, este o curatenie a gindului, este o apropiere a sufletelor. Dar masa de sarbatori nu trebuie sa insemne o apropiere de camera de garda a spitalelor, fiindca nu poti sa lasi turcii sa se bata la gura si sa omori puricii pe burta asa de plina incit e tare ca lemnul. Deci, mare atentie la pastrarea masurii atit de catre omul sanatos tun, cit si de catre cel care se stie cu diverse necazuri de sanatate.

In primul rind, sa se stie ca o serie de bucate de pe masa Sarbatorilor de Paste sint totusi mincaruri grele, care solicita din plin sistemul digestiv. Carnea de miel e o carne grea, se mai maninca si porc, la rindu-i un produs cu destula grasime si care se digera greu. Iar bunatatea de drob este facuta din organe care te pot impinge, ca si carnea tinara de miel, intr-o criza de guta incit te doare un picior de-ti sar ochii. In plus, mincarurile care sint bogate in grasimi, cum se intimpla de Paste, prajelile si sosurile intirzie evident golirea stomacului. Si cind aceste alimente grele lenevesc mai multe ore in stomac apare starea de disconfort a balonarilor, a arsurilor, a respiratiei grele din pricina burtii umplute pina la refuz.

Integral in Jurnalul National