De cate ori nu ni s-a intamplat sa ne trezim neavand chef de nimic? In astfel de situatii le spunem celor din jur care insista sa afle ce avem „sunt in depresie!“. Cei mai multi dintre noi asteptam ca aceasta lipsa de chef sa treaca de la sine. Specialistii avertizeaza ca aceste stari nu trec, ci raman la nivelul creierului, cu efecte negative puternice mai tarziu.

„Supunerea organismului la stres continuu, in cazul in care nu exista alte afectiuni psihiatrice de fond, duce la tulburarea anxios-depresiva. In general, aceasta ii afecteaza mai degraba pe performeri, pe oamenii foarte bine pregatiti profesional, pe cei care se implica profund in tot ceea ce fac, pe cei responsabili, pe cei carora li se cere mult si care, la un moment dat, sunt depasiti de activitatea si raspunderea pe care le au si nu mai pot sa-si puna ordine in prioritati“, spune dr. Luiza Spiru, specialist in geriatrie-gerontologie, geronto-psihiatrie si medicina anti-aging, presedintele Fundatiei Ana Aslan International si seful Centrului de Diagnostic si Tratament pentru Boli de Memorie din cadrul Spitalului Elias din Capitala.

Dar cum iti dai seama ca treci printr-o tulburare anxios-depresiva? „Tulburarea anxios-depresiva se manifesta prin tulburare de natura sexuala (lipsa apetitului sexual), tulburari de somn (adormi greu, daca te trezesti nu mai poti adormi), tulburare de natura alimentara (fie nu mai mananci nimic si negi aceasta nevoie - anorexie, fie mananci tot timpul, mancarea devenind un refugiu, un «prieten» - bulimie), dezinteres fata de problemele personale, perceptia ca aprecierea celorlalti este mai importanta decat imaginea ta in fata propriilor ochi“, explica medicul.

Integral in Gandul.