Ca urmare a lipsei orelor de odihna suntem predispusi la bruste momente de colaps. Nivelul atentiei scade brusc, ca si capacitatea de procesare a informatiilor.

Pentru a ne pastra in forma este necesar sa ne odihnim circa sapte-opt ore pe noapte. In caz contrar, creierul nostru oboseste si astfel apar momentele de colaps a activitatii cerebrale. „Fenomenul se explica prin oscilarea foarte rapida a starilor de somn si de trezire", afirma coordonatorul studiului, David Dinges, de la Scoala de Medicina din cadrul Universitatii Pennsylvania.

In cercetarea publicata in „Jurnalul de Neurologie„ si preluata de „DailyMail„ , este detaliat felul in care un creier odihnit functioneaza: „Este ca si cum va aflati intr-o camera si va uitati la televizor cu lumina in permanenta aprinsa. Intr-un creier odihnit luminile raman mereu aprinse, insa intr-un creier obosit, privat de somn, luminile se sting si se aprind brusc", afirma prof. Dinges. Descoperirile cercetarii sugereaza ca persoanele care sunt private de somn alterneaza intre perioade de functionare aproape normala a creierului si caderi bruste ale nivelului atentiei si capacitatii de procesare a informatiilor obtinute pe cale vizuala.

Integral in Adevarul.