Anual, sunt permise patru examene radiologice complete sau doua tomografii computerizate. Cei care depasesc aceasta limita risca sa faca tumori maligne, arata studii recente.

Expunerile repetate la radiatiile emise de aparatele de radiografie sau de computerele tomograf pot duce in timp la aparitia tumorilor maligne, arata un studiu recent al cercetatorilor americani de la Centrul Medical Regional Orlando din Florida. Riscul aparitiei cancerului creste cu cat expunerile se fac mai devreme, de la varste fragede, sustin specialistii.

Exista aparate performante mai periculoase decat cele vechi. Astfel, PET-CT-ul, un computer tomograf de ultima generatie care a fost lansat de curand si in Romania, emite cele mai periculoase radiatii, urmat de tomograful obisnuit. Mai putin iradiante sunt scintigrafele si aparatele comune folosite pentru radiografii. In schimb, aparatul de rezonanta magnetica (RMN-ul) si ecografele nu emit deloc radiatii.

Riscul iradierii este si mai mare in spitalele din Romania, unde majoritatea aparatelor de imagistica nu au fost schimbate de zeci de ani. Regulile europene de siguranta impun schimbarea acestor dispozitive o data la sase ani, spun specialistii.

Integral in Evenimentul Zilei