Chiar si copiii nascuti prematur au beneficii daca sunt atinsi de mamele lor in timpul unor proceduri medicale dureroase, anunta un studiu canadian.

Cercetatorii au facut studii pe 61 de bebelusi nascuti la 28 si 31 de saptamani de gestatie (majoriatea copiilor se nasc intre 38 si 41 de saptamani), care aveau nevoie sa li se ia mostre de sange din calcaie de doua ori, inainte de a parasi spitalul.

Prima intepatura in calcaie s-a facut cand bebelusii au fost infasati in scutece in incubator. Iar a doua, dupa ce mama a tinut copilul la piept, stimuland la maximum contactul cu pielea celui mic. Cercetatorii au corelat date ca severitatea durerii, calculata in functie de bataile inimii, saturarea cu oxigen din sange si indicatorii de comportament, cum ar fi expresia fetei.

Media “scorului” durerii nu a fost diferita intre cele doua intepaturi la 30 si 60 de secunde dupa procedura. Insa, la doua minute, copiii care au fost tinuti in brate de mamele lor aveau la jumatate scara durerii fata de cei tinuti in incubator.

Integral in Cotidianul