Cei mici sunt pregatiti sa afle anumite informatii de natura sexuala de la varste din ce in ce mai fragede, insa parintii sunt „deficitari” la capitolul explicatii. Psihologii recomanda parintilor sa se analizeze pe ei inainte de a purta o discutie pe aceasta tema cu copilul lor. Este foarte important sa se explice nu numai ce se intampla cu sexualitatea, ci si care sunt mecanismele prin care se intampla aceste lucruri.

Un copil face foarte repede conexiuni, iar viata dumneavoastra personala poate sa fie un exemplu. De aceea, este bine sa aveti grija de propriile relatii, mai ales, daca sunteti divortat sau divortata, recomanda psihologii. Relatiile sentimentale cu alte persoane, in afara de parinti, pot afecta dezvoltarea emotionala a copilului. Copiii sunt tentati sa fie spontani. Trebuie sa va asteptati la intrebari incomode din partea lor in orice moment, chiar si in locuri publice. In aceste situatii, pregatirea si cunoasterea unui raspuns bine structurat va poate scoate din incurcatura. Deci, fiti intotdeauna pregatiti pentru o intrebare. Pentru ca un raspuns sa fie inteles trebuie sa contina termeni accesibili. Copilul trebuie sa inteleaga toate cuvintele. In acest fel nu apar confuzii sau alte intrebari si mai incomode.

Cel mic trebuie sa inteleaga inca de la inceput ce inseamna sex, abstinenta sau virginitate. Nu evitati niciodata sa raspundeti la o intrebare. Atunci cand copilul a fost suficient de matur sa va intrebe ceva in legatura cu sexualitatea, inseamna ca este suficient de matur sa asculte si raspunsul. Mult mai bine este sa nu asteptati aparitia acestor intrebari.

Integral in Gandul.