Medicii oftalmologi atentioneaza asupra faptului ca ochelarii de soare inchisi la culoare provoaca dependenta. Specialistii spun ca daca purtam acest tip de ochelari „de fite” mai mult de cateva zile ii vom purta toata viata. „Ajungem sa nu mai suportam in nici un fel lumina solara fara lentilele negre, deoarece ochii se obisnuiesc cu o intensitate scazuta a luminii.

Pur si simplu simti nevoia sa ii folosesti. In plus, trebuie sa tinem cont de faptul ca ochiului ii place luminozitatea. Am observat ca vedetele si VIP-urile poarta tot timpul ochelari negri, chiar si seara, lucru care este foarte daunator”, spune dr.Monica Pop, director al Spitalului de Oftalmologie din Capitala.

In afara de negru si maro foarte inchis, toate culorile sunt permise. Cele mai „bune” culori sunt nuantele deschise de roz si bleu, sustin oftalmologii, pentru ca au o influenta psihica pozitiva. Benefice sunt si lentilele galbene, mov, rosii, verzi si, in general, cele in culori pastelate. Pentru cei care au deja dioptrii, medicii recomanda lentilele heliomate sau ochelarii de soare cu dioptrii, realizati la centrele de optica medicala. Lentilele heliomate sunt bune chiar si pentru cei care nu sufera de probleme oculare, deoarece acestea se regleaza singure, in functie de intensitatea luminii solare.

Soferii trebuie sa foloseasca lentilele galbene

Indiferent de culoare, utilizarea ochelarilor de soare atat pe timpul verii, cat si pe timpul iernii este obligatorie pentru sanatatea ochilor. Specialistii ne atentioneaza ca expunerea indelungata la razele solare poate provoca afectiuni oftalmologice grave. „Una dintre problemele care apar din cauza ultravioletelor este arsura corneei, afectiune grava cunoscuta sub denumirea de cheratita. Aceasta se manifesta prin dureri puternice, inrosire a ochilor, lacrimare si fotofobie.

Gandul