Nevoia de somn este conditionata genetic, dar depinde foarte mult si de comportamentul fiecaruia, de cum ti-ai educat creierul, spun expertii in domeniu. Sunt cazuri in care dormitul in exces este semnul unor boli ale creierului ori ale unora infectioase, insa sunt si situatii in care dormi mult fiindca asa te-ai obisnuit in vacanta ori, daca depasesti 17 ore de somn pe zi si te trezesti extrem de greu, suferi de ceea ce specialistii numesc hipersomnie patologica.

Trezirea, cel mai dificil moment din zi

Tanara Anne Wolenberg, o britanica de 27 de ani, sufera din copilarie de o boala rara a somnului, numita hipersomnie. Aceasta afectiune, sustin specialistii, citati de publicatia „The Independent“, se intalneste la una din 25.000 de persoane. Dupa o adolescenta chinuita de dormitul in exces, tanara britanica a reusit, la 27 de ani, sa primeasca un tratament adecvat pentru afectiunea ei. Pentru ca este o boala care apare extrem de rar, hipersomnia este cu greu diagnosticata.

„Nu am descoperit o cauza clara pentru aceasta afectiune. Tot ce stim este ca incepe in tinerete, dureaza toata viata si poate fi ameliorata“, declara profesorul Jim Horne, de la Centrul de Cercetare a Somnului de la Universitatea Loughborough din Marea Britanie. Anne povesteste ca isi potriveste alarma desteptatorului sa sune la volum maxim, timp de doua ore si chiar mai mult, iar uneori isi roaga familia sa o trezeasca. „Sa ma trezesc este cel mai greu lucru pe care il am de facut intr-o zi. Desi am 27 de ani, ma bazez pe mama mea cand vine vorba de a ma trezi“, spune Anne.

Evenimentul Zilei