Culoarea cat mai intensa este semnul unei cantitati insemnate de principii active

Degradarea se produce si daca sunt tinute la frigider sau prin taiere, cojire, stoarcere

Fructele si legumele sunt principala sursa de vi­tamina C si fitonu­trienti, insa, odata culese, incep sa isi piarda treptat din aceste calitati. Mai mult, cu cat sunt tinute la tem­peraturi mai mari, cu atat se degradeaza mai repede. Astfel, expunerea pe tarabe, la radiatii solare, intensifica oxidarile, iar daca sunt pastrate cateva zile in aceste conditii cele mai multe vegetale isi pierd aproape toti nutrientii. De aceea, atunci cand nutritionistii recomanda fructe si legume in stare proaspata se refera la proaspat culese. „Scopul nostru este sa consumam produse cat mai bogate in elemente active, cele mai valoroase fiind cele abia culese din pom, vrej, tulpina.

Pe masura ce trece vremea saracesc in vitamine si fitonu­trienti, aici fiind inclusi si an­ti­o­xi­dantii. De retinut ca un produs este cu atat mai bogat in elemente active cu cat este mai intens colorat”, sustine Corina-Aurelia Zugravu, specialist in nutritie si igiena alimentatiei.

Integral in Gandul