Alcoolicii, gravidele si batranii trebuie sa evite Litoralul

Leziunile precanceroase, mai frecvente la persoanele cu ochii albastri

Persoanele care au acnee, pete albe (vitiligo), anumite forme de psoriazis ori se confrunta cu o cadere accentuata a parului pot face, cu incredere, cure heliomarine. „Totusi, inconvenientul expunerii la radiatiile solare il reprezinta absorbtia variabila a caldurii si faptul ca nu poate fi modificata intensitatea razelor. De aceea, doza eritematoasa, adica intervalul pana cand pielea se inroseste stand la soare, este de aproximativ 20 de minute”, afirma dr. Mircea Ivan, medic primar dermatolog la Spitalul Clinic Colentina.

Specialistul atentioneaza insa ca expunerea la soare trebuie facuta cu prudenta. In caz contrar, persoanele care fac bai de soare prelungite se pot confrunta dupa aceea cu arsuri, inrosiri sau mancarimi ale pielii.

Bolnavii de TBC nu au voie la plaja

Bolnavii de lupus eritematos, porfirie cutanata tardiva (tulburare ce are, de obicei, origine alcoolica si care se manifesta prin aparitia de vezicule pe piele) sau boala Darier (spuzeala) e bine sa stea la soare cu masura. De caldura soarelui nu e indicat sa „profite” nici copiii mici sau batranii, femeile insarcinate, bolnavii cu hipertensiune, TBC, afectiuni ale ochilor sau insuficienta hepatica ori renala.

Integral in Gandul