Expunerea prelungita la soare, dereglarile hormonale sau inaintarea in varsta sunt cateva dintre cauzele care favorizeaza aparitia petelor maronii pe piele. Aparute, in majoritatea cazurilor, ca urmare a expunerii la ultraviolete, semnele de pe fata pot fi tratate cu plante si sucuri de legume.

Spre deosebire de pistrui, petele maronii persista o perioada mai lunga de timp, uneori chiar si pe timpul iernii. Ele apar frecvent pe maini, la nivelul tenului, pe gat sau pe decolteu, dand pielii un aspect inestetic.

In cele mai multe cazuri, petele sunt generate de expunerea la soare. Ele apar in special la persoanele care s-au expus la soare timp de mai multi ani, fiind localizate pe fata, maini si antebrate.

Acumularea de lipofuscin in celulele pielii este o alta cauza a aparitiei acestor pete. Este vorba despre un pigment granular, de culoare brun-galben, asociat cu procesul de imbatranire. Depozitele de lipofuscin din organism sunt tot mai numeroase pe masura ce inaintam in varsta.

Mai exista insa si alti factori care favorizeaza aparitia petelor: modificari hormonale (sarcina sau menopauza), administrarea de pilule contraceptive, traumatisme la nivelul pielii, acneea, peelingul cu laser, efectuat de o persoana necalificata sau eruptii cutanate.

Potrivit prof. Mihai Voiculescu, medic primar de medicina interna, de la Institutul Clinic Fundeni, petele maronii de pe fata pot fi generate si de unele afectiuni hepatice. Acesta ne recomanda ca la aparitia primelor semne pe fata sa consultam un dermatolog sau un medic internist.

Integral in Adevarul