Cercetatorii de la Universitatea Tehnica din München au gasit in cartofii prajiti inca o substanta cancerigena, produsa atunci cand uleiul depaseste 120 de grade Celsius.

Contaminantul se numeste „glicidamida“ si este periculos pentru sanatatea umana mai ales atunci cand cartofii sunt prajiti in uleiuri de floarea soarelui, informeaza publicatia spaniola abc.es.

Cercetatorii germani ii indeamna pe oameni sa-si gateasca cartofii pai la temperaturi moderate, nu mai mari de 175 de grade Celsius, „cartofii sa fie doar auriti, nu carbonizati“ si intr-un timp scurt. In industria alimentara, o astfel de decizie nu este insa simpla: daca se scad temperaturile in timpul gatitului, creste riscul de contaminare microbiologica.

Nu este prima data cand cancerul este legat de consumul de prajeli. Acum sase ani, Agentia suedeza pentru produsele alimentare a lansat primul avertisment privind descoperirea unui nivel ridicat de acrilamida in unele alimente prajite sau fierte la temperaturi inalte, precum cartofii, painea, cafeaua sau fursecurile.

Efectul cancerigen asupra animalelor a fost probat, dar nu a fost confirmat inca stiintific in randul oamenilor.

Cotidianul