Bauturile energizante au efecte excitante asupra sistemului nervos, insa un consum regulat poate distruge inima si ficatul. „Tau­rina si cofeina, substantele continute de aceste bauturi, pot da dependenta ca si consumul de cafea.

La inceput apare o stare de excitatie pe o anumita perioada de timp, insa consumul repetat duce la excitatie permanenta, care pro­voaca tulburari de somn si stare de agitatie”, explica prof. dr. Catalin Scripcaru. Medicul spune ca un consum excesiv duce la tulburari de vedere, dureri de cap si ameteli, de aceea trebuie evitate cantitatile mari si dese. In plus, consumul pe perioade mari de timp poate avea efecte ireversibile asupra sistemului ner­vos central, ducand la boli cro­nice si degenerescenta a neu­ronilor, adica modificarea acti­vitatii cerebrale.

In ceea ce priveste combinatia bauturilor energizante cu alcoo­lul, ea este toxica in primul rand pentru ficat, putand provoca hepa­tita sau ciroza. „Aceste bauturi sunt nocive si individual, insa combinate biciuiesc sistemul ner­vos, iar consumate regulat poate duce la boli care nu se vindeca. Se apeleaza la aceasta combinatie deoarece efectul deprimant al alcoolului este anulat de efectul excitant al energizantelor, este un fel de betie treaza. In plus, prin anularea efectelor betiei, permite consumul unei cantitati mai mari de alcool”, sustine prof. Scripcaru.

Prof. dr Leonida Gherasim, spe­cialist cardiolog, spune ca energizantele au fost introduse ca bautura pentru sportivi, insa au devenit o moda. „In primul rand aduc o cantitate prea mare de dulce in organism si ingrasa, iar odata cu aceasta apar alte com­plicatii. Apoi, se produce o hiperstimulare a sistemului nervos, dau palpitatii, insomnii si chiar oboseala, deoarece consumatorul are prea multa energie”, crede prof. Gherasim.

Gandul