Persoanele fara un partener de viata sunt mai expuse declinului mental

Alti factori care ne influenteaza in mod negativ memoria sunt fumatul, unele alimente precum branza de soia, afectiunile tiroidei si depresia.

Activitatile pe care le realizam zilnic, de la medicamentele pe care le luam pana la alimentele consumate, pot avea un impact foarte mare asupra capacitatii noastre cognitive, arata un studiu prezentat de site-ul de stiri CSCNews. Printre factorii care ne influenteaza memoria se numara fumatul, consumul de carbohidrati, afectiunile tiroidei, depresia si bolile cronice.

In timp ce majoritatea persoanelor considera tofu (branza de soia) o alternativa alimentara sanatoasa, noile cercetari in domeniu au aratat ca excesul de tofu poate duce la cresterea riscului pierderilor de memorie.

Un studiu al cercetatorilor de la Universitatile Lough­borough si Oxford, care a inclus peste 700 de persoane cu varste intre 52 si 98 de ani, a aratat ca cei care au consumat tofu cel putin o data pe zi s-au supus unui risc crescut de a suferi de dementa sau pierderea memoriei.

Fumatul deterioreaza activitatea cognitiva

Pe langa limitarea consumului de tofu, un alt sfat pentru mentinerea integritatii cognitive consta in reducerea consumului de carbohidrati, deoarece acestia favorizeaza aparitia bolii Alzheimer. Un studiu publicat in Arhivele de Medicina Interna arata ca adultii care fumeaza prezinta un risc crescut de a suferi de memorie deficitara. Rezultatele au fost formulate in urma realizarii unei paralele intre fumatori si persoanele care s-au lasat de fumat, acestia din urma fiind mult mai protejati impotriva afectiunilor cognitive.

Integral in Adevarul