Medicii ortopezi sustin ca alegerea unor pantofi incomozi poate crea o stare generala proasta a organismului, dar si dureri de spate. Totodata, sustin specialistii, incaltamintea cu toc prea inalt poate favoriza evolutia unor afectiuni ale piciorului, cum ar fi devierea degetului mare, care se suprapune peste celelalte, sau deformarea degetelor ca o gheara. „Trebuie sa avem o incaltaminte care sa nu afecteze tonicitatea, musculatura si ligamentele picioarelor.

O incaltaminte incomoda poate provoca si dureri ale genunchilor. Incaltamintea ideala este cea care respecta configuratia anatomica a piciorului. Este necesar sa alegem pantofi de calitate, rezistenti si care sa nu duca la instabilitatea articulara.

La fel de important este ca incaltamintea sa nu favorizeze transpiratia piciorului, care poate duce la micoze sau alte afectiuni dermatologice”, precizeaza medicul ortoped Catalin Carstoiu, director medical al Spitalului Universitar de Urgenta Bucuresti. Specialistii atrag atentia asupra faptului ca piciorul este o structura elastica, flexibila si se simte cel mai bine atunci cand este gol, tocmai de aceea mersul descult prin iarba, nisip si pietricele este foarte benefic talpilor.

Gandul