Pilula contraceptiva de urgenta va poate feri de o sarcina nedorita in cazul unui contact sexual neprotejat. Pastila se poate lua pana la 72 de ore dupa acest moment, insa ea este mai eficienta cu cat este luata mai repede. „Din fericire, studiile de ultima generatie au aratat ca pilula are efect si daca se administreaza la 120 de ore dupa contactul sexual, insa aceasta noutate nu a patruns inca in practica din Romania”, spune dr. Borbala Koo, presedintele Societatii de Educatie Contraceptiva si Sexuala.

Recomandarile sunt valabile pentru pilulele de urgenta care se gasesc si in Romania, dar pentru a intra legal, in practica, producatorul trebuie sa modifice prospectul si sa solicite reinregistrarea acestuia.

Medicul avertizeaza ca pilula contraceptiva ajuta numai la evitarea unei sarcini nedorite, dar nu ofera nici un fel de protectie impotriva unei infectii cu transmitere sexuala. Femeile pot apela de mai multe ori la genul acesta de contraceptie, insa ideal este sa foloseasca metodele mai eficiente de prevenire a unei sarcini: prezervativul sau pilulele contraceptive clasice. Pastila aceasta se numeste de urgenta, tocmai pentru ca ea trebuie folosita in situatiile de acest gen, atat in cazul cand contactul sexual a fost neprotejat, s-a rupt prezervativul sau ati omis sa administrati mai mult de doua pilule, consecutiv, din blisterul clasic.

„Nu se intampla nimic daca se ia pilula de urgenta de mai multe ori in decursul unui an, insa neregularitatile momentului cand incepe menstruatia vor fi mai dese, provocand o stare de neliniste. Exista 2,4 la suta sanse ca femeia sa ramana insarcinata, astfel incat ea nu va sti daca intarzierea ciclului e provocata de pastila sau de o sarcina. Important este ca daca o femeie a avut contact sexual neprotejat si a luat pilula de a doua zi, iar in urmatoarele 3 saptamani nu i-a venit menstruatia, ea trebuie sa isi faca un test de sarcina”, explica dr. Koo.

Gandul