Daca obisnuim sa ne culcam mai tarziu seara si totusi suntem obligati sa traim intr-o lume care se trezeste devreme, exista cateva strategii pentru ajustarea biortimului si sa reusim sa ne trezim cu usurinta si fara nervi cand zbarnaie alarma ceasului sau a telefonului mobil.

1) Rutina, rutina si iar rutina!

Incercati sa va treziti in fiecare zi cu precizie la aceeasi ora - chiar si in weekend sau in zilele libere. Schimbarea orarului de somn prea des provoaca dereglari serioase in relatia stare de veghe-stare de somn;

2) Lasati soarele sa straluceasca!

Suna poate putin poetic, dar este un indemn pe cat se poate de util. Lumina naturala a soarelui in camera de dormit este "becul" care ne lumineaza mintea, dar si trupul. In cazul in care camera este pozitionata astfel incat ratati rasaritul soarelui, puteti apela la surse auxiliare de iluminat (de exemplu un lampadar sau o veioza) pe care trebuie sa le folositi imediat dupa ce v-ati trezit.

De asemeenea, specialistii recomanda ca seara, inainte de culcare, sa fie evitata frecventarea unor hipermarketuri sau locuri intens luminate (in special cu neoane). Acest tip de expunere la lumina puternica artificiala afecteaza sistemul biologic de raspuns la stimulii externi prin prelungirea fazei de adormire sau prin reducerea duratei si perturbarea ritmului de somn (aparitia cosmarurilor).

3) Apelati la ajutor suplimentar!

Pastilele cu efect hipnotic pot deveni necesare uneori, dar doar temporar, pentru o perioada scurta de timp! Acest "ajutor chimic" poate fi folosit doar pana la instalarea unui orar al somnului.

4) Fara zgomot!

Renuntati la obiceiul de a butona telecomanda televizorului inainte de culcare. Folositi patul doar pentru scopul pentru care a fost inventat: sa dormim! (eventual si pentru a face dragoste inainte de culcare).

Romania Libera