Automedicatia, obsesia care-i imbolnaveste pe romani. Romanii sunt campioni mondiali la consumul de medicamente eliberate fara reteta, fiecare familie constituindu-si acasa cate un mic depozit cu aceste produse. Sociologii spun ca fenomenul este cauzat de ipohondrie, dar si de obisnuinta populatiei de a-si constitui rezerve de medicamente, ramasa din vremurile de dinainte de revolutie, scrie Gandul.

Viteza cu care mancam poate fi cheia obezitatii. Cercetatorii japonezi de la Unversitatea Osaka au descoperit ca mancatul cu pofta ar putea dubla riscul de ingrasare. Studiul s-a desfasurat pe un esantion de 3.000 de oameni. Oamenii de stiinta le-au analizat obiceiurile alimentare, iar rezultatele au fost publicate in Jurnalul Medical Britanic. A fost analizata relatia dintre viteza de ingurgitare, senzatia de saturatie si castigarea in greutate, scrie Romania libera.

Alcoolul, mai daunator decat canabisul. Desi canabisul are un impact negativ asupra sanatatii mintale, el este mai putin daunator decat alcoolul sau tutunul. Doar doua decese pot fi atribuite consumului de canabis in lume, in timp ce alcoolul si tutunul cauzeaza 150.000 de decese pe an numai in Marea Britanie, scrie Click.

Rememorarea poate duce la uitare. Procesul de rememorare a unor lucruri poate duce la uitarea altora, arata un studiu recent realizat de un grup de cercetatori din Marea Britanie. Oamenii de stiinta englezi au explicat de ce elevii, aflati in fata foii de examen, nu isi mai amintesc nimic. In cazul in care cineva trebuie sa rememoreze elemente diferite dintr-o lista, amintirea acestora se pierde in timp, iar incercarea de a le recupera are drept consecinta uitarea altora, scrie Libertatea.

De ce le plac femeilor barbatii mai tineri? Mai mult de o treime dintre femeile de peste 30 de ani viseaza la barbati cu cel putin cinci ani mai tineri decat ele. 34% dintre femeile cu varste cuprinse intre 40 si 69 de ani s-au intalnit cel putin o data in viata cu barbati cu zece ani mai tineri decat ele. Specialistii explica fenomenul prin puterea pe care o au astazi femeile. Atat cele divortate, cat si mamele singure de cele mai multe ori se bucura sa aiba un partener cu care sa se distreze, un barbat care nu incearca sa le controleze, scrie Gandul.

Semnele din nastere, de la superstitii la semnificatii medicale. Fiecare dintre noi avem un semn particular, distinctiv, aparut la nastere. Dincolo de semnificatiile din folclor (mama a poftit ceva cand era insarcinata), diverse mituri si superstitii, exista explicatii stintiifice, medicale, fie pentru o alunita pe gat sau pe san, un neg pe gamba, o pata maronie pe fesa ori pe spate. Cauzele aparitiei acestora sunt multiple si diverse: de la un extra-pigment al pielii pana la un vas de sange crescut anormal, dar aparitia unei coloratii locale a epidermei se presupune ca nu se transmite genetic, scrie Romania libera.