Razboiul plafoanelor pentru medicamente. In timp ce Casa de Asigurari spera ca medicii de familie sa prescrie medicamente ieftine, doctorii sustin ca multi bolnavii vor ramane fara tratament. Mutarea plafoanelor pentru medicamente de la farmacii la medicii de familie, care urmeaza sa se aplice din 2009, ar putea lasa multi bolnavi fara tratament, daca fondurile se vor termina inainte de sfarsitul lunii, sustin medicii de familie. Pe de alta parte, reprezentantii Casei Nationale de Asigurari de Sanatate (CNAS) spun ca se vor face economii importante la bugetul sanatatii, intrucat medicii vor fi nevoiti sa prescrie mai multe medicamente ieftine, scrie EVZ.

6 trucuri pentru o silueta armonioasa. Sa ne mentinem silueta sau sa slabim cateva kilograme, pentru a ajunge la greutatea ideala, poate fi mai simplu decat ne-am imaginat. Nutritionistii ne dezvaluie mici trucuri la care putem apela ca sa aratam bine. 1 Un pahar de suc dulce si acidulat ori unul de suc proaspat din fructe stoar­­­­se contine in jur de 100 de calorii. Cafeaua cu lapte are peste 250 de calorii, iar un pahar mic de vin are si el 100 de calorii. Cercetarile recente au demonstrat ca, de obicei, oamenii nu iau in calcul calo­riile din lichidele consumate. Pentru a e­­­vita capcana caloriilor din bauturi, consumati ceai, cafea obisnuita, apa, lapte de­­­gre­­­sat si, ocazional, bauturi racoritoare dietetice, scrie Libertatea.

Caliti-va pentru iarna. Faceti sport si mancati fructe cu vitamina C. Nicio raceala puternica nu se va atinge de voi daca veti continua sa fiti la fel de activi ca in timpul verii: mergeti la piscina, la baschet, la patinaj sau la jogging prin parc. „Miscarea este cel mai bun inamic al racelilor si gripelor“, confirma doctorul Calin Ciubotaru, medic generalist la un cabinet privat din Bucuresti. Incercati sa va imbracati lejer si, indiferent cat de frig este afara, nu va puneti fularul peste gura si peste nas. „Nasul filtreaza aerul rece, uscat si plin de particule cu microbi. Daca veti respira pe gura, prin fular, aerul murdar se va duce direct in plamani si o sa va imbolnaviti“, sugereaza medicul Ciubotaru, citat de EVZ.

Contraceptive gratuite pentru eleve, pe baza carnetului de note. Contraceptia regleaza menstrele si trateaza chisturile ovariene si acneea. Somerele si femeile de la tara primesc o folie de contraceptive pe luna. Fetele de 14 ani se pot proteja inca de la aceasta varsta de o sarcina nedorita cu ajutorul pilulelor contraceptive, sunt de parere medicii. „O persoana sanatoasa poate sa ia pilule contraceptive de la pubertate, de la 14-15 ani. In plus, pilulele se pot lua si ca tratament in diverse afectiuni ginecologice (tulburari de menstruatie, chisturi ovariene, hemoragii, endometrioza) sau pentru tratarea acneei”, sustine dr. Dorina Blaja, medic la cabinetul de planificare familiala din cadrul Spitalului Judetean Clinic de Urgenta Ilfov (fost Titan), scrie Gandul.

Caldura fizica o influenteaza pe cea emotionala. Cercetatorii americani de la Universitatea din Colorado au descoperit ca o ceasca de lichid aburind stimuleaza emotiile si relationarea afectiva pozitiva. Studiul arata ca proprietatile fizice, precum temperatura, pot influenta, inconstient, reactiile emotionale. “Procesele mentale nu se desfasoara separat de procesele corpului”, spun psihologii, care prespun ca legatura dintre caldura fizica si cea emotionala are radacini in copilarie. Aceasta e asociata cu grija, siguranta si dragostea parintilor, noteaza Click.

Cardiacii au nevoie de mese mici si dese. Persoanele care au suferit un infarct trebuie sa tina regim alimentar toata viata. Mesele se recomanda sa fie „mici si dese“, iar aportul de sare si grasimile, serios reduse“, spune medicul nutritionist Eduard Adamescu, de la Cabinetul Mosilor. Sarea solicita inima, iar grasimile cresc valorile colesterolului din sange. Nici dulciurile nu sunt recomandate, dar se pot face exceptii. Pentru cardiaci, regimul alimentar trebuie sa fie unul usor, bazat pe legume, fructe, lactate, carne slaba si alte alimente usor de digerat, anunta EVZ.

Fulgii de ovaz te feresc de infarct. Specialistii va sfatuiesc sa va incepeti ziua cu un mic dejun din care sa nu lipseasca fulgii de ovaz. Un consum de numai trei grame de ovaz pe zi mentine inima sanatoasa, potrivit unui nou studiu. Ovazul are calitatea de a ajuta la scaderea colesterolului “rau” si de a ne feri de infarct. Un castron de fulgi de ovaz dimineata ar fi ideal pentru a ne proteja de bolile cardiovasculare, dupa cum informeaza ziarul britanic “Daily Mail”. Nutritionistul Carrie Ruxton recomanda ca ovazul sa nu lipseasca din regimul nostru alimentar nici macar intr-o zi. Specialistul a analizat 21 de studii realizate intre anii 1990 si 2008 si a ajuns la concluzia ca acesta face parte dintre cerealele cu proprietati vitale pentru organism, scrie Click.