Medicamente cumparate de la vecini. Unii pacienti prefera sa mearga in Ungaria sau in Bulgaria pentru a-si cumpara mai ieftin pastile. Pentru a-i ajuta, medicii le emit retete in engleza. Unii romani, mai ales cei din localitatile de granita, prefera sa-si cumpere anumite medicamente din strainatate, pentru ca sunt mai ieftine cu pana la 10-20%. Un alt motiv pentru care sunt cautate farmaciile de peste hotare este faptul ca unele medicamente nu se gasesc in Romania si sub forma de pastile, si in forma injectabila, asa cum ar avea nevoie o parte dintre pacienti, scrie EvZ.

Lentilele de contact - folosite ca protectie anti-praf. Dupa ce au optat pentru lentile de contact in scop estetic sau medical, oamenii au ajuns acum sa se protezeje cu ele. Este vorba despre lentilele hidrogel-silicon. „In general, bucurestenii le folosesc din cauza poluarii”, spune dr. Catalina Corbu, medic primar oftalmolog la Spitalul Clinic de Urgente Oftalmologice Bucuresti. Specialista spune ca, in ultimii ani, s-au inregistrat progrese reale in ceea ce priveste materialul din care sunt facute lentilele. „Aceste lentile protejeaza ochiul – asigura transmisibilitatea la oxigen si protejeaza ochiul de factorii poluanti, foarte multi in Bucuresti”, explica dr. Corbu, citat de Gandul.

Cum sa va feriti de kilogramele in plus. La petreceri, nu stati langa platourile cu mancare, iar daca primiti musafiri, puneti-le prajiturile ramase la pachet. Lacomia este dusmanul unei siluete de invidiat. Fiti ponderati la mesele de Sarbatori, nu incarcati frigiderul cu tot felul de produse care ingrasa, dormiti suficient si nu uitati sa ramaneti activi. Poate ca nu aveti chef de jogging in parc, dar plimbari scurte, de 10-15 minute, tot puteti face, noteaza EvZ.

Aveți grija la bauturile consumate de Anul Nou! Alcoolul și sucurile acidulate va pot agrava afecțiunile digestive sau pe cele psihice. Daca sunt alese cu grija, bauturile, fie alcoolice, fie racoritoare, pot fi chiar benefice. Cafeaua stimuleaza digestia, iar vinul poate regla tensiunea. De Sarbatori, consumul de bauturi alcoolice creste. „Pe langa dureri de cap si greata, excesul de alcool poate duce la aparitia dereglarilor metabolice, a afectiunilor gastrointestinale, hepatice si la agravarea tulburarilor nervoase”, spune nutritionistul Livia Nena, de la clinica Bio Nutriliv. In aceasta perioada, exista tendinta de a consuma mai multe bauturi acidulate, bogate in calorii, ceea ce duce la cresterea in greutate, la aparitia cariilor si la agravarea unor afectiuni gastrointestinale, anunta Adevarul.

Remedii contra durerilor musculare. Durerile permanente de muschi si de articulatii pot fi tratate prin numeroase metode, arata site-ul medical WebMd. Acestea includ anticonvulsivele, miorelaxantele, medicamentele antidurere si somniferele, care actioneaza asupra chimiei creierului. Tratamentul poate include si plimbari ori inot. Persoanele cu fibromialgie se trezesc obosite dimineata, cu dureri de cap, iar uneori simptomele sunt insotite de constipatie, scrie EvZ.

Atacul de panica predispune la boli de inima. Persoanele care se confrunta cu un atac de panica au un risc mai mare de a suferi de boli de inima, se arata intr-un studiu recent realizat la Colegiul Universitar din Londra si publicat in „European Heart Journal”. Riscul este mai mare la cei cu varsta de pana la 50 de ani. Cercetatorii au atras, insa, atentia ca riscul de a muri din cauza bolilor de inima, cum ar fi angina pectorala, este redus la majoritatea oamenilor diagnosticati cu atac de panica, anunta Adevarul.

Cum iti «odihnesti» ficatul. Ca sa reziste si asaltului bunatatilor de Revelion, pune-l cateva zile la regim fara grasimi si alcool. Sarmalutele cu ardei iute, slanina si maioneza din salata boeuf consumate in ultimele zile au fost o povara pentru ficat si pentru colecist, iar acestea trebuie sa fie menajate pentru a putea rezista si asaltului bunatatilor de Revelion. Nu de alta, dar acest adevarat laborator e vital pentru organism si, pentru a functiona normal, are neaparata nevoie de odihna, de o alimentatie fara prea multe grasimi si, in cazurile mai grave, chiar de medicamente, scrie Libertatea.