Teste esentiale pentru o inima sanatoasa. Dupa varsta de 30 de ani, verificati-va tensiunea arteriala, iar dupa 40 de ani, faceti o electrocardiograma anual si masurati-va colesterolul. Masurarea tensiunii arteriale si a colesterolului, precum si electrocardiograma sunt teste pe care trebuie sa le faceti anual dupa varsta de 30 de ani, daca vreti sa va tineti inima sanatoasa. Asta pentru ca riscurile pot fi majore. Medicii avertizeaza ca 70% dintre persoanele cu hipertensiune nu au niciun semn al bolii pana la aparitia unui infarct sau atac vascular cerebral, scrie EVZ.

Bauturile alcoolice dulci sunt mai periculoase. Consumate timp indelungat, licorile dulci cresc riscul de ciroza. Astfel de bauturi ne pot ingrasa. Medicii nutritionisti atentioneaza ca bauturile alcoolice dulci, precum crema de whisky sau lichiorul de cafea, sunt mai periculoase decat alcoolul, aceste licori putand conduce, in timp, la aparitia cirozei. „Aceste bauturi, in afara faptului ca sunt foarte dulci, au toate efectele negative ale alcoolului. In plus, ele nu sunt recomandate bolnavilor de diabet zaharat”, precizeaza prof. univ. dr. Maria Mota, seful Clinicii de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice a Spitalului Judetean de Urgenta Craiova, anunta Gandul.

Interventiile laparoscopice scot bisturiul la pensie. Multi romani sunt operati prin metode miniminvazive, care nu mai necesita taieturi. Numarul pacientilor operati care beneficiaza de metoda laparoscopica este in crestere. Dupa o astfel de interventie, bolnavul se poate recupera de doua ori mai rapid. Teoretic, toate operatiile s-ar putea face cu laparoscopul, un instrument care inlocuieste bisturiul si care este introdus in corp prin mici incizii. Din cauza contraindicatiilor, doar 60 la suta din interventii se realizeaza laparoscopic in Europa. In tara noastra, procentul pacientilor operati miniminvaziv este de 20 la suta, dar este in crestere, scrie Adevarul.

Expertii lucreaza la tratamentul impotriva orbirii. Cercetatorii britanici vor testa pe oameni o metoda pe baza de celule susa care ar putea vindeca anumite afectiuni oculare. Tratamentul se bazeaza pe folosirea celulelor susa prelevate de la adulti decedati, evitandu-se astfel controversata metoda bazata pe colectarea celulelor susa embrionare. Daca va avea succes, noua tehnica va putea sa ajute milioane de nevazatori din lumea intreaga, dintre care 80% sunt persoane in varsta, noteaza Gandul.

Calculatorul provoaca dureri. Cititul la calculator, privitul la televizor sau vorbitul la telefon sunt doar cateva dintre activitatile care va pot da dureri in regiunea cervicala. Acestea se pot asocia cu dureri de cap, de spate si de brate, care pot persista chiar si luni intregi. In cazul in care aceste dureri nu se amelioreaza cu fizioterapie si exercitii, este indicat sa consultati medicul de familie, scrie EVZ.

Copiii stresati devin adulti astmatici. Copiii care sufera abuzuri psihice sau fizice, sunt neglijati, isi pierd unul dintre parinti sau cei care sufera de anxietate sau de depresii au un risc sporit de a face astm cand devin adulti, arata un studiu realizat la Ontago School din Noua Zeelanda, citat de Reuters, scrie Adevarul.

Mancati nuci! Stimuleaza memoria. Uneori ne e imposibil sa ne reamintim lucruri pe care abia le-am auzit, desi reusim sa ne aducem aminte informatii aflate cu foarte mult timp in urma. Medicul Libertatii, Lawrence Chuwudi Nwabudike, sustine ca de vina pentru aceste “goluri de memorie” pot fi fumatul si alcoolul in exces, oboseala, stresul sau efortul intelectual prelungit si ne sfatuieste sa mancam miez de nuca, pentru ca stimuleaza memoria, noteazaLibertatea.