Vitamine pentru creier. Cel mai compex organ din corp, creierul, functioneaza mult mai bine atunci cand este „aprovizionat” cu anumite vitamine si minerale. Esentiale pentru integritatea neuronilor sunt vitaminele din grupul B, cum ar fi B12 si B9 (acidul folic). Numeroase studii facute de-a lungul timpului au aratat ca importante sunt si vitaminele din produsele lactate (A, C, E), care, pe langa perfomanta cognitiva, scad si riscul aparitiei unor boli precum dementa, scrie EvZ.

Cat de periculoasa este aspirina? Afla aici rezultatul unui studiu al Facultatii de Medicina din Rotterdam. Oamenii de stiinta de la Facultatea de Medicina din Rotterdam sustin ca aspirina favorizeaza producerea micro-hemoragiilor cerebrale. Acestea sunt considerate o posibila cauza a maladiilor vasculare, mai ales in randul varstnicilor. Micro-hemoragii ar putea sa indice o angiopatie amiloida cerebrala, o maladie a vaselor capilare din creier, care se caracterizeaza prin acumularea unor depozite de proteine amiloide pe peretii acestora, provocand o slabire a elasticitatii vaselor, spun specialistii, potrivit Gandul.

Cum ne influenteaza atingerea activitatea nervilor placerii. Cand este vorba de durerea fizica, se spune ca o mangaiere poate alina suferinta si asta pentru ca pielea, cu toti senzorii ei, este intr-o relatie stransa cu sistemul nervos. De pilda, cand ne taiem si punem o compresa sau cineva ne atinge locul sensibil, creierul nostru primeste o serie de semnale de la anumite fibre celulare specializate situate in epiderma. O echipa de oameni de stiinta de la Sahlgrenska Academy, University of Gothenburg, a descoperit un tip de fibre nervoase la nivelul pielii care trimit mesajele de placere catre creier. Potrivit specialistilor, descoperirea ar putea explica felul in care atingerea pielii ajuta la diminuarea sau chiar indepartarea senzatiei de durere, scrie Romania libera.

Testele de saliva previn cariile. Trei teste simple, prin care sunt examinate saliva si placa dentara, depisteaza problemele dintilor. Cariile apar chiar si in cazul respectarii regulilor de igiena orala. De aceea, medicii au dezvoltat tehnologii prin care sa afle din timp eventualele probleme dentare. Noile proceduri, grupate sub numele de preventie non-invaziva, au fost adoptate de curand si in cabinetele stomatologice din Capitala (trei pentru adulti si unul pentru copii). Noul concept se bazeaza pe identificarea timpurie a dezechilibrelor din cavitatea bucala, astfel incat medicul sa poata prescrie un tratament eficient de prevenire, scrie Adevarul.

Pilula care transmite „live” din stomac depisteaza boli digestive. Capsula endoscopica - una dintre cele mai noi si eficiente metode de investigare a intregului tub digestiv - realizeaza, in numai opt ore, 50.000 de imagini in stomac. Aparatul in miniatura, de forma unei capsule de antibiotic, are o lungime de aproximativ 20 de mm si un diametru de 5-6 mm. Aceasta minune a tehnicii, asa cum o numesc medicii, se inghite asemeni unei pilule normale si, in timp ce traverseaza tubul digestiv, transmite imagini din stomac, scrie Gandul.