Combinatiile perfecte alimente-medicamente. Pastilele ar trebui luate cel mai bine cu apa plata, nu cu sucuri de fructe ori cu cafea. Antibioticele nu trebuie insotite de branzeturi sau de lapte. Apa minerala, cafeaua, sucul de portocale, carnea fripta si unele lactate pot afecta absorbtia medicamentelor in organism. De aceea, dupa ce vi se prescrie o reteta, este bine sa intrebati medicul cat timp trebuie sa luati pastilele, cand este momentul ideal (inainte sau dupa masa) si ce combinatii sunt interzise, scrie EvZ.

Secretul cremei de plaja. Lotiunea cu SPF 50 se aplica inainte de a pleca la plaja. Capul trebuie acoperit cu sapca sau palarie. Medicii dermatologi ii sfatuiesc pe romanii care merg la mare de 1 mai si vor sa stea la soare sa faca plaja sanatos, pentru a nu se expune riscurilor privind bolile de piele. Crema cu factor de protectie (Sun Protection Factor – SPF) apara de radiatiile ultraviolete si este indispensabila unui bronz sanatos. De eficienta lotiunii depinde insa si secretul aplicarii ei, informeaza Gandul.

Miscarea in aer liber tine bolile in frau. Indiferent de varsta, sunt recomandate cel putin 30 de minute de sport pe zi. Exercitiile in aer liber imbunatatesc circulatia sangvina si combat efectele nocive ale calculatorului asupra organismului. Sporturile de exterior sunt indicate incepand de la trei ani, informeaza Adevarul.

Efortul fizic si reactiile emotionale puternice pot declansa crizele de astm. Astmul este o afectiune cronica a plamanilor caracterizata prin probleme respiratorii recurente, precum lipsa de aer, respiratie suierata, apasare in piept si tuse. In timpul unei respiratii normale, fluxul de aer intra si iese liber din plamani. „Atunci cand astmul nu este controlat, caile respiratorii sunt inflamate si edematiate. Ele devin foarte sensibile la schimbarile din mediul inconjurator si poate aparea criza astmatica. In timpul acesteia, peretii cailor respiratorii se edematiaza, muschii din jurul acestora se contracta, iar mucusul care se secreta in cantitate mare obtureaza caile respiratorii, facand respiratia foarte dificila”, explica prof. dr. Florin Mihaltan, presedintele Societatii de Pneumologie de la Institutul „Marius Nasta”, noteaza Gandul.

Analgezicele nu previn Alzheimerul. Medicamentele cu rol anti-inflamator analgezic de tipul ibuprofenului (Advil, Motril) pot intarzia instalarea bolii Alzheimer, dar nu previn aparitia ei, se precizeaza intr-un studiu recent. Noua cercetare, ale carei rezultate au fost publicate in Jurnalul American de Neurologie, vine sa contrazica informatii anterioare conform carora medicamentele anti-inflamatoare care nu contin steroizi, printre care si aspirina, ar putea proteja impotriva acestei maladii degenerative care este pusa in legatura cu inflamatia la nivel cerebral. In plus, studiul arata ca, prin consumul de anti-inflamatoare, riscul de Alzheimer creste in medie cu 66%, noteaza EvZ.

Grupa de sange B, risc de cancer. Persoanele cu grupa de sange O au un risc mai mic de a face cancer pancreatic, arata studiile. In schimb, exista o probabilitate mai mare ca persoanele care au grupa de sange B sa sufere de aceasta boala, arata un studiu realizat de cercetatorii americani si publicat in Jurnalul Institutului National de Cancer din SUA, scrie Adevarul.