Apa de mare si nisipul - dusmanii urechilor. Apa de mare si nisipul pot afecta auzul, astfel ca medicii recomanda folosirea betisoarelor imbibate in alcool sau after shave. Urechea este o zona sensibila si se poate imbolnavi imediat, mai ales in aceasta perioada, cand nu lipsesc baile de la mare ori de la strand, nisipul si concertele cu multi decibeli. Pentru a evita neplacerile in perioada vacantei, medicul orelist Elena Latcan, de la Centrul de Diagnostic si Tratament Dorobanti, Bucuresti, vine cu un pachet de sfaturi, scrie EvZ.

Fructe si legume pe post de parasolar. Pepenele, fructele de padure si ardeiul iute sunt cateva dintre cele mai „fierbinti” alimente care reusesc sa ne racoreasca in zilele caniculare. Medicii spun ca este normal si benefic pentru organism sa consumam mai multe lichide, fructe si legume proaspete pe timpul verii, pentru ca, pe masura ce temperatura creste, organismul transpira din abundenta, pierzand astfel mai multe lichide si minerale precum sodiu, potasiu sau magneziu, scrie Gandul.

Vinul rosu ajuta si la prevenirea si combaterea inflamatiilor. Consumul moderat de vin rosu ajuta la prevenirea si combaterea inflamatiilor cauzate de diferite boli, potrivit unui studiu realizat de cercetatorii de la Universitatea din Glasgow (Scotia). Unul dintre cercetatori, dr. Alirio Melendez, sustine ca bolile inflamatorii acute sunt foarte dificil de tratat si multi pacienti mor din cauza lipsei unui tratament adecvat. Astfel, potrivit ultimelor descoperiri, vinul rosu are proprietatea de a bloca doua proteine din organism si poate combate, astfel, inflamatiile, scrie Romania Libera.

Fructele si legumele ne ajuta sa avem o piele mai tanara. De-a lungul timpului, oamenii de stiinta au gasit diferite metode prin care (in special) femeile sa-si poata pastra tenul tanar pentru o perioada cat mai indelungata. Dar, in afara de operatiile estetice si injectiile cu colagen, ce mai putem face pentru a avea o piele cat mai ferma? Ei bine, colagenul se formeaza din amino-acizii gasiti in mancarurile bogate in proteine, cum sunt ouale, carnea, pestele, nucile si alte seminte, scrie Libertatea.

Alimentele bogate in zinc cresc nivelul hormonilor reproductivi. Oamenii de stiinta de la Universitatea din Aberdeen spun ca deficitul de zinc din organism este vinovat de problemele de fertilitate. „Acest deficit de zinc afecteaza in aceeasi masura si sistemul imunitar, iar odata cu inaintarea in varsta, lipsa zincului din organism duce la aparitia bolilor de inima”, spune prof. dr. John Beattie, coordonatorul studiului, scrie Gandul.

Atentie la semnele de anemie! Lipsa de fier, dar si transpiratia excesiva pot cauza stari accentuate de oboseala. Netratata, anemia poate duce la complicatii severe. De aceea, este important sa recunoastem din timp simptomele bolii. Oboseala accentuata si durerile de cap sunt primele semne ale anemiei. Anemia este o afectiune in care nivelul hemoglobinei (celule ce asigura transportul oxigenului in sange) este sub valorile normale. De obicei, boala apare ca o consecinta a unor deficiente nutritionale, a unor boli cronice, a pierderilor masive de sange, a hemolizei (proces patologic de distrugere a globulelor rosii) sau a cancerului, scrie Adevarul.