Cum facem primii pasi in jogging. Un tonus mai bun al intregului organism, o mobilitate mai mare si o capacitate de efort mai buna sunt doar trei prime efecte pe care le resimtim cand ne apucam de jogging. Totusi, multi renunta la alergat dupa primele tentative, descurajati de febra musculara care urmeaza si de durerile provocate de inflamarea tendoanelor. Doctorul Alin Popescu, specialist in medicina sportiva, spune ca, in momentul in care ne-am decis sa alergam, trebuie sa alegem politica pasilor marunti, scrie Gandul.

Splina joaca un rol esential in apararea organismului. Cercetatori de la Harvard Medical School si de la Massachusetts General Hospital din Boston au descoperit recent ca splina, suprasolicitata de sportivi si temuta de chirurgi, are o functie esentiala pentru sistemul imunitar. Considerata multa vreme de catre antici ca sediul umorilor, acest burete de 300 de grame se afla sub coaste, avand ca vecini diafragma si stomacul. Hematologii si chirurgii stiu importanta acestui loc de depozitare a 30% din plachetele noastre sanguine (raspunzatoare de coagulare), cunoscut ca rezerva de limfocite, scrie Romania libera.

Ardeiul iute combate durerile reumatice. Ardeiul iute este foarte bogat in vitamina C (250 mg/100 g), depasind in aceasta privinta spanacul si varza. Eugen Giurgiu, doctor in biochimie cu competente in fitoterapie si nutritie spune ca o portie de ardei iute furnizeaza organismului doar 10 calorii. Adaugat in salatele de cruditati, acest aliment combate oboseala cronica, migrenele si durerile reumatice, scrie Adevarul.

Suedezii si norvegienii sunt cei mai atractivi soti. Intr-un top britanic al celor mai buni soti din lume, nordicii ocupa primul loc pentru ca isi ajuta partenerele de cuplu mai ales la treburile gospodaresti. La polul opus se situeaza australienii care sunt pasionati de bere si sport. Una dintre autoarele sondajului, Almudena Sevilla-Sanz, economist la Universitatea Oxford a afirmat: "Barbatii din societatile egalitariste isi asuma un rol tot mai mare in activitatile zilnice ale cuplului, iar posibilitatea mentinerii armoniei caminului este tot mai mare, fapt care se reflecta intr-un procent tot mai mare de cupluri care se stabilesc in aceste tari", scrie Libertatea.

Cum iti aperi ochii de radiatii si de razele soarelui. Stiai ca ochelarii de soare cu lentile de culoare inchisa estompeaza muchiile obiectelor din jur? Specialistii opticieni de la o companie prezenta in Romania spun ca lentilele ochelarilor trebuie alese in functie de nevoile fiecarui purtator. Astfel, ochelarii cu lentile de culoare neagra sau gri inchis sunt recomandati atunci cand stati la soare, deoarece acest tip de lentila distorsioneaza obiectele indepartate. Cea mai buna perceptie la distanta o au lentilele galbene si portocalii, motiv pentru care acestea sunt recomandate conducatorilor auto doar in cazuri extreme de ceata, la drum intins sau pe timp de noapte, scrie Gandul.

Aerosolii va scapa de alergii. Un sejur de cel putin o saptamana intr-o statiune montana si de la malul marii ne ajuta sa reducem stresul si reactiile alergice, spun specialistii. Aerul de la munte si de la mare contine mici particule de saruri care, odata inhalate, actioneaza similar medicamentelor, dar sunt lipsite de efecte adverse, scrie Adevarul.

Cancerul pulmonar ar putea fi detectat din timp. Un test sangvin care identifica noua compusi din sange ar putea sa ofere o modalitate sigura si eficienta in diagnosticarea cancerului pulmonar, au anuntat, marti, reprezentantii companiei Celera Corporation. Un astfel de test ar putea sa permita tratarea rapida a cancerului pulmonar, care nu este detectat, de regula, decat dupa ce s-a extins la alte organe, au explicat specialistii companiei Celera, o filiala a Appelera Corp, scrie Libertatea.