Cinci boli care au macinat lumea, vindecabile in ultima suta de ani. Potrivit unor statistici, speranta de viata la inceputul secolului XX era de 47,3 ani. Un secol mai tarziu, aceasta a crescut la 77,85 de ani, iar specialistii spun ca majorarea este rezultatul tratamentelor si al vaccinurilor care au fost descoperite pentru a trata cea mai mare parte a maladiilor care au decimat lumea. Pana in 1995, varsatul de vant era o moda in randul copiilor. Boala cauzata de virusul varicela-zoster produce o eruptie la nivelul tegumentului si se raspandeste foarte rapid prin tuse sau stranut. In majoritatea cazurilor, imbolnavirea nu are efecte grave, dar nu putine au fost situatiile in care netratarea la timp a dus la infectii bacteriene, pneumonie virala sau encefalita, scrie EvZ.

Senzor cu nanoparticule de aur care detecteaza cancerul in stadiu incipient. Un senzor alcatuit din nanoparticule de aur poate sa detecteze cancerul pulmonar prin testarea aerului expirat de pacienti, oferind un diagnostic inainte ca tumorile sa poata fi detectate prin radiografie, spun oamenii de stiinta israelieni. Dispozitivul creat are forma unei sageti, pe care sunt montati noua senzori formati din nanoparticule de aur in amestec cu diferite substante organice, care reactioneaza la diversi compusi organici volatili eliberati in aer de tumorile canceroase, scrie Gandul.

Noua varsta pentru fusta mini: 40 de ani. Fustele scurte nu mai sunt teritoriul exclusiv al tinerelor. Femeile de 40 de ani renunta greu la acest obiect vestimentar. In urma cu doua-trei decenii, putine femei indrazneau sa poarte minijupa dupa varsta de 33 de ani. Fusta mini a fost o emblema a libertatii fetelor in anii ’60 si unul dintre articolele de vestimentatie favorite ale tinerelor. De la an la an, varsta femeilor care isi permit sa poarte minijupa a crescut, ajungand in prezent la 40 de ani, conform unui studiu realizat in Marea Britanie, la comanda lantului de magazine Debenhams, scrie Adevarul.

Nasterea te poate lasa leftera. Cat te costa, in plina criza, sa dai viata unui copil in maternitatile din Romania? Desi teoretic nasterea este gratuita, cheltuielile pe care le implica aducerea pe lume a bebelusului in spitalele romanesti sunt exorbitante. La maternitatile de stat, modernizate recent si dotate la standarde europene, o nastere normala porneste de la 500 de lei si ajunge cu usurinta la 2.000 de lei, in functie de necesitatile gravidei. O cezariana, insa, te poate duce la 3.500 de lei, scrie Cancan.

Cand e momentul potrivit sa-ti faci vaccinul antigripal. Medicii atrag atentia ca antibioticul este ineficient in raceli si gripe. Cea mai eficienta forma de prevenire a afectiunilor este vaccinul antigripal care, insa, nu-ti garanteaza imunitatea in fata acestora. Incepand cu luna septembrie, persoanele cu o imunitate scazuta isi pot face vaccinul antigripal. „Atunci cand avem o toamna racoroasa, vaccinul se face, de obicei, la sfarsitul lunii septembrie. Daca toamna este mai blanda, persoanele se pot vaccina si in lunile octombrie-noiembrie, inainte de aparitia gripei“, recomanda dr. Irina Manoliu, medic specialist ORL in cadrul unei clinici particulare din Bucuresti, scrie Gandul.