Atentie cum luati multivitamine! Persoanele sanatoase care iau multivitamine isi risca sanatatea, desi apeleaza la aceste suplimente tocmai pentru a preveni unele afectiuni si pentru a-si intari imunitatea. Consilierii guvernamentali din Marea Britanie, experti in materie de nutritie, avertizeaza ca multivitaminele si mineralele accesibile fara reteta contribuie prea putin la fortifierea organismului, iar balanta dintre beneficii si riscuri este adesea, inclinata in favoarea riscurilor, scrie Adevarul.

Apa care curge in gol. Te-ai gandit sa iti pui un ceas in baie? Probabil te intrebi la ce ti-ar folosi. Doar nu o sa cronometrezi timpul petrecut la dus. Sau poate ar fi cazul sa faci chiar asta. Stiai ca cinci minute de spalat pe dinti inseamna intre 50 si 100 de litri de apa irosita? La fel si dusurile prelungite, cand nu inchidem deloc robinetul. O toaleta stricata iroseste aproape 200 de litri de apa pe zi, conform estimarilor Agentiei Europene de Mediu. Acest consum echivaleaza cu a trage apa de 50 de ori, scrie EvZ.

Spalatul pe dinti ne fereste de boli. Cancerul gurii si afectiunile cardiace sunt favorizate si de o igiena orala deficitara. Ingrijirea corecta a danturii si controalele regulate la stomatolog pot preveni atat bolile gingivale, cat si numeroase afectiuni ale organelor interne. Ingrijirea necorespunzatoare a danturii poate duce la aparitia bolilor cardiovasculare. Astfel, sangerarea gingiilor favorizeaza trecerea in circuitul sanguin a bacteriilor care se afla in cavitatea bucala. Ajunse in sange, bacteriile determina formarea de cheaguri in artere, care blocheaza circulatia, favorizand aparitia unui atac de cord, scrie Adevarul.

Top 5 alimente-pansament pentru sanatatea stomacului. Persoanele care sunt diagnosticate cu gastrita trebuie sa aiba grija ce mananca, deoarece starea lor se poate inrautati, in special toamna. Senzatie de arsura in partea superioara a abdomenului, dureri insuportabile ale stomacului, aciditate gastrica, greata. Recunoasteti semnele. Toamna este anotimpul in care numarul persoanelor care sufera de gastrita creste. Medicul gastro-enterolog Mihai Ciocarlan, de la Spitalul Fundeni, din Capitala, spune ca gastrita sau ulcerul apar din cauza infectiei cu o bacterie, sau din cauza anumitor medicamente precum cele antiinflamatoare, noteaza Gandul.

Virusul gripal AH1N1 ataca plamanii in profunzime. Spre deosebire de virusurile sezoniere, care afecteaza doar caile aeriene superioare, noul virus gripal infecteaza celulele pulmonare de profunzime. Noul virus gripal AH1N1 poate sa infecteze celulele aflate la un nivel profund in interiorul plamanilor, conducand la cresterea severitatii acestei maladii, potrivit unui studiu aparut in revista Nature Biotechnology. Cercetarea a fost coroborata cu observatiile medicilor potrivit carora persoanele infectate cu noul virus porcin AH1N1 prezinta simptome mult mai grave comparativ cu cele ale gripei clasice. Echipa de medici coordonata de Ten Feizi, de la Imperial College din Londra, a observat ca virusurile gripale patrund in celule si se fixeaza de anumite molecule, denumite receptori, amplasati pe peretii externi ai celulelor. Elementul de ancorare a virusului si receptorul sunt comparate de oamenii de stiinta cu un sistem alcatuit dintr-o cheie si o broasca de usa. Unele virusuri nu "deschid" decat cateva celule, in timp ce altele seamana cu un "speraclu", fiind capabile sa infecteze o varietate larga de celule. Odata intrat in celula, virusul incepe sa se multiplice, scrie Gandul.

Ce trebuie sa stii cand cumperi legume pentru murat. Toamna este anotimpul in care in camari trebuie sa faci loc pentru borcanele cu muraturi. Cand mergi la piata sa-ti cumperi legumele pe care vrei sa le pui la murat, trebuie sa tii cont de anumite lucruri. Legumele trebuie sa fie foarte proaspete, tari, necrapate, nepatate, nelovite si neatinse de bruma. Nu cumpara legume stropite cu apa. Aspectul stralucitor ar putea ascunde faptul ca nu sunt atat de proaspete. Integral in Libertatea.