Cum va spalati corect pe maini. Cel mai bine este sa alegeti un sapun hidratant, care ingrijeste si pielea, si sa-l utilizati de fiecare data dupa ce ati fost intr-un loc public. Cea mai buna metoda de a va proteja sanatatea, mai ales acum cand infectia cu gripa noua se raspandeste cu mare viteza, e sa va spalati pe maini. Nu uitati sa-i invatati si pe cei mici sa faca asta, oferindu-le in primul rand exemplul propriu. Personalul din gradinite si din scoli ar trebui, de asemenea, sa se implice in educarea copiilor in acest sens. Cele cateva zeci de secunde consumate pentru spalatul pe maini protejeaza de o multime de boli ce pot fi extrem de periculoase, scrie EvZ.

Rariti antibioticele! Medicii au descoperit ca infectiile au capatat rezistenta. Medicii atentioneaza ca administrarea de antibiotice trebuie redusa, pentru ca aproape jumatate din germenii analizati din probele de sange ale bolnavilor nu mai raspund la tratamentul obisnuit, potrivit unui studiu european citat de Mediafax. Cercetarea, realizata de Centrul European pentru Studiul si Controlul Bolilor impreuna cu Agentia Europeana a Medicamentului, arata ca, in Romania, cea mai mare rezistenta la antibiotice o are bacteria Klebsiella pneumoniae - microbul care provoaca infectii urinare, pneumonie, scrie Gandul.

Alergiile se intorc odata cu toamna. Polenul florilor si bacteriile care se inmultesc din cauza umezelii dau batai de cap alergicilor. Medicii recomanda evitarea alergenilor si utilizarea unei truse de urgenta care sa contina medicamentele indicate pentru controlarea alergiilor acute. Specialistii explica aparitia alergiilor prin faptul ca sistemul imunitar al anumitor persoane „confunda“ substante comune, care nu sunt periculoase pentru organism, cu unele daunatoare. In consecinta, organismul reactioneaza exagerat, printr-o serie variata de simptome: de la stranut, prurit, respiratie grea si zgomotoasa, tuse, eruptii pe piele pana la soc anafilactic, ce le poate ameninta viata, scrie Adevarul.

Energizantele combinate cu alcool te fac sa iti pierzi controlul. Cel mai in voga cocktail in randul tinerilor este un sfert de pahar de votca sau whisky, peste care se toarna jumatate de doza de bauturi energizante. Medicii nutritionisti avertizeaza ca, desi aceasta combinatie ne face euforici inca de la primele inghitituri, acest tip de cocktail poate fi letal, mai ales cand devine obisnuinta. Specialistii spun ca alcoolul afecteaza judecata, activitatea motorie voluntara si poate provoca confuzie si chiar coma, in timp ce cofeina din bauturile energizante este un stimulent al sistemului nervos, scrie Gandul.

9,4 la suta dintre romani sufera de diabet. In Romania, prevalenta diabetului este de 9,4 la suta din populatia adulta, iar statistici ingrijoratoare exista si in cazul copiilor, cresterea numarului cazurilor de obezitate ducand la aparitia precoce a diabetului, potrivit Federatiei Internationale de Diabet. „La noi in tara exista aproximativ 1,1-1,2 milioane de persoane cu diabet zaharat, dar doar 600.000 sunt inregistrate pentru tratament“, a declarat profesorul doctor Radu Lichiardopol, presedintele Societatii Romane de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice. La nivel mondial, in prezent exista aproximativ 240 de milioane de persoane cu diabet, iar in urmatorii 20 de ani se estimeaza ca numarul acestora va ajunge la 380 de milioane, conform Organizatiei Mondiale a Sanatatii, scrie Adevarul.