Alimente sanatoase care pot deveni nocive. Pe langa beneficiile pe care le aduc, unele alimente considerate sanatoase pot avea toxine care provoaca infectii sau pot fi raspunzatoare de boli grave. Consumate in cantitati moderate si preparate igienic, alimente precum ouale, branza si tonul nu sunt periculoase pentru persoanele sanatoase. Daca le mancati insa in exces sau in combinatie cu alte produse nocive, efectul va fi contrar, scrie EvZ.

S-a gasit gena care iti mentine inima tanara si sanatoasa. Imbatranirea inimii si declansarea insuficientei cardiace la oameni pot fi amanate sau prevenite, sustin oamenii de stiinta de la Universitatea de Medicina din Kyoto. Cercetatorii niponi au reusit sa elimine o variatie a genei P13K intr-un grup de soareci care imbatraneau. Aceasta gena determina speranta de viata a celulelor si joaca un rol major in procesul de imbatranire a tesuturilor. In studiile precedente, prin suprimarea acestei gene s-a obtinut cresterea duratei de viata a viermilor si mentinerea in stare buna de sanatate a inimilor musculitelor de otet batrane, scrie Gandul.

Cancerul de san poate fi invins cu terapii blande. In Romania, in fiecare an, se depisteaza 7.000 de cazuri noi de cancer de san. Pericolul pe care il reprezinta aceasta afectiune este marcat pe intreg continentul la data de 15 octombrie, Ziua Europeana a Sanatatii Sanului. Specialistii spun ca peste 93 la suta din cazurile de cancer mamar sunt tratate cu succes daca sunt depistate precoce. Pentru ca acest lucru sa fie posibil este indicata autopalparea lunara a sanilor la 5-7 zile de la inceputul menstruatiei. Acest interval trebuie respectat deoarece, in fiecare luna, sanii trec prin transformari asociate cu menstruatia, ce pot include formarea de noduli, scrie Adevarul.

Ce trebuie sa mananci in sezonul rece. Proteine si gasimi. Asta trebuie sa contina alimentatia normala in sezonul rece, ne sfatuiesc specialistii in nutritie. "Atentie insa, desi carnea este o bogata sursa de proteine si grasimi, nu trebuie sa facem abuz. Este indicat sa mancam, in perioada rece, o data pe saptamana carne rosie, precum cea de oaie, vaca sau porc. Carnea alba, precum de cea de pui sau curcan este indicat sa mancam de cel mult doua ori pe saptamana, iar carnea de peste de trei ori", spune medicul nutritionist Aurelian Emil Ranetti, de la Spitalul Militar din Capitala. Specialistul adauga ca persoanele care fac abuz de carne, adica nici o masa fara o friptura, isi pun sanatatea in pericol, scrie Gandul.

Gulia ne protejeaza de viroze. Gulia este o excelenta sursa de vitamina C si, de aceea, este indicata pentru a proteja organismul contra virozelor de sezon, dar si pentru a combate bronsita si tusea. In compozitia guliei se remarca si vitamina B6, care stimuleaza imunitatea si contribuie la regenerarea globulelor rosii. Gulia este si o buna sursa de fosfor, un mineral care contribuie la dezvoltarea si la regenerarea tesuturilor, scrie Adevarul.