Toamna este perioada ideala ca sa faci copii. O echipa de cercetatori a Universitatii Indiana a concluzionat ca toamna este anotimpul perfect pentru procreere. Specialistii spun ca primavara si inceputul verii sunt perioadele cele mai putin indicate pentru a concepe un copil deoarece, in aceasta perioada, exista riscuri majore ca bebelusii sa se nasca cu diferite malformatii sau afectiuni respiratorii. Cercetatorii americani sustin ca, din luna aprilie si pana in luna iulie, aerul din atmosfera are un continut ridicat de pesticide. Acestea sunt extrem de daunatoare pentru un om matur si au efecte negative asupra embrionului, completeaza expertii. Integral in Gandul.

Avocado scade colesterolul rau din organism. Fructul este folosit nu doar in alimentatie ci si in cosmetica, unde din sambure se extrage un ulei folosit in prepararea cremelor de fata si a lotiunilor. Sarac in colesterol si sodiu, avocado se dovedeste eficient in dietele de slabit, deoarece reprezinta o sursa importanta de antioxidanti, fibre si proteine. Specialistii in nutritie spun ca acest fruct este un aliment benefic in scaderea colesterolului rau din organism. Mai mult, avocado contine si o concentratie ridicata de vitamine si potasiu. Printre vitaminele continute se numara gama de B-uri, vitamina E, vitamina C, acid folic si betacaroten. Integral in Gandul.

Atentie cum puneti mancarea in frigider. Frigiderul este locul unde pastrati alimentele cel mai bine, dar daca nu respectati cateva reguli de igiena se poate transforma intr-o bomba cu germeni. Primul sfat al specialistilor e sa puneti alimentele pe categorii si marime: fructe, legume, lactate, gustari. Carnea proaspata sau cruditatile nespalate nu trebuie asezate alaturi de mancarea gatita, pentru ca pot transmite bacterii si microbi care sa o contamineze. Specialistii recomanda sa asezati pe rafturile superioare mancarea gatita, iar pe cele inferioare, alimentele nepreparate termic si cruditatile. Integral in EvZ.

Depresia duce la inflamarea inimii. Sistemul cardiovascular cel mai afectat de tulburarile psihice. Unu din patru romani sufera de depresie. Boala este un factor major de risc pentru bolile cardiace, alaturi de fumat, hipertensiune arteriala si de nivelul crescut al colesterolului. Cele mai afectate de depresie sunt persoanele intre 25 si 50 de ani, in special femeile, in procent de trei ori mai mare decat barbatii. Pe langa efectele asupra inimii, boala poate duce la diabet zaharat, osteoporoza si chiar la cancer, avertizeaza specialistii. De asemenea, starile depresive predispun la accidente vasculare cerebrale si la Parkinson, scrie Adevarul.

Cafeaua combate herpesul. Extractul de cafea, cafeina si acidul cafeic, care se gasesc in boabele de cafea, combat virusul Herpes simplex 1 (HSV-1), varianta a virusului comun al herpesului, care duce la aparitia inflamatiilor, cangrenelor si pustulelor la nivelul gurii. In plus, cafeaua opreste raspandirea virusului raspunzator pentru aparitia poliomielitei (boala infectioasa intestinala). Aceasta este concluzia unui studiu efectuat de cercetatorii japonezi si aparut in publicatia „Current Medicinal Chemistry“. Efectul antiviral este acelasi, indiferent de tipul de cafea folosit, scrie Adevarul.

Mirosurile, cei mai importanti factori in trezirea amintirilor. Potrivit cercetatorilor de la Institutul de Stiinta din Weiymann care au realizat un experiment recent, mirosurile ne pot trezi chiar si amintiri foarte vechi din copilarie. Potrivit studiului, mirosurile sunt mult mai eficiente in improspatarea memoriei decat sunetele. Subiectilor care au participat la experiment le-au fost aratate prima data imagini corelate cu sunete, dupa care imagini asociate cu mirosuri. Cele din urma au fost mult mai eficiente in trezirea unor amintiri vechi, scrie Libertatea.