Meserii care dauneaza grav casniciei. Dansatorii, barmanii sau maseurii implicati intr-un mariaj au cele mai mari sanse sa-i puna capat la tribunal, arata un nou studiu. Si asta din cauza ca o casatorie fericita depinde in mare masura de slujba pe care si-o aleg sotii. Cercetatori ai Societatii Britanice de Psihologie, alaturi de profesori psihologi de la universitatile din Anglia, au realizat un clasament al profesiilor care pot destrama chiar si cele mai solide casnicii, informeaza „The Daily Telegraph". Pe primul loc in topul celor care sunt mai expusi divortului se afla dansatorii si coregrafii cu o rata de risc de 43%, secondati de barmani si urmati de maseurii terapeutici. Foarte expuse unei despartiri cauzate de slujba aleasa sunt si persoanele care lucreaza ca asistenti medicali, cu o rata de risc de 28,95%, scrie Adevarul.

Cafeaua reduce riscul de cancer de prostata cu aproximativ 60%. O echipa de cercetatori de la Universitatea Harvard din SUA sustine ca barbatii care beau cafea prezinta un risc scazut de a se imbolnavi de cancer de prostata. Pentru a ajunge la acesta concluzie, oamenii de stiinta au monitorizat pe o perioada de 20 de ani aproximativ 50.000 de barbati. S-a demonstrat astfel ca subiectii care consuma cafea zilnic au avut cu 60 la suta mai putine riscuri de a se imbolnavi de cancer de prostata, scrie Gandul.

Criza i-a facut pe romani sa ocoleasca doctorii. Expertii in sanatate sustin ca bolnavii s-au prezentant in numar mai mic la medic in 2009 si doar cand starea de sanatate li s-a agravat. Romanii au fost mai putin interesati de sanatate anul acesta, comparativ cu 2008, de vina fiind criza economica. Cei mai multi au apelat la medicul de familie sau la serviciile de urgenta atunci cand starea lor de sanatate era mult deteriorata, apreciaza expertii in domeniu. Acestia spun ca au fost diagnosticate mai multe boli in faza avansata, iar ambulanta a fost chemata „mai mult pentru urgente majore”, scrie EvZ.

Noua metoda de identificare a metastazelor. O tehnica revolutionara care identifica daca celulele canceroase de la nivelul sanului s-au raspandit in organism la nodulii limfatici a fost dezvoltata de cercetatorii de la clinica „Maidstone and Tunbridge Wells“ din Marea Britanie. Procedura consta in folosirea unor particule de trei ori mai mici decat celulele sangelui. Acestea contin un gaz izolat intr-o capsula de ulei pentru a opri absorbtia lui de catre organism si sunt injectate in zona tumorii, inainte de operatiile pentru extirpare, scrie Adevarul.

Lista medicamentelor care creeaza dependenta. Abuzul de medicamente sau automedicatia duce la aparitia dependentei, avertizeaza medicii. De la tratamentele pentru afectiuni grave precum cancerul si pana la banalele picaturi de nas, toate acestea duc la crearea dependentei, daca sunt luate altfel decat la recomandarea medicului. Substantele pentru tratarea durerii, precum codeina sau morfina, duc la aparitia dependentei. Aceste sunt medicamente prescrise de medic, care se elibereaza la farmacie numai pe baza unui retete. Problema apare atunci cand pacientul nu respecta doza recomandata. De partea cealalta sunt medicamentele care se pot cumpara de la farmacie fara niciun fel de reteta, scrie Gandul.

Sforaitul este benefic pentru sanatate. Sforaitul a fost mereu vazut ca un dusman al sanatatii, el este asociat cu intreruperile de respiratie din timpul somnului, cu presiunea arteriala mare, accidentele vasculare sau atacul de cord. Ca sa nu mai vorbim ca este zgomotos, enervant si deranjeaza partenerul. Datelor unui studiu realizat in Israel la care au participat 600 de persoane, arata insa contrariul. Se pare ca sforaitul prelungeste viata, astfel persoanele de peste 65 de ani care sforaie au un risc mai scazut de deces prematur comparativ cu cele care nu sforaie, scrie Libertatea.