Vaccinarea HPV se extinde. Oficialii Ministerului Sanatatii au decis ca medicii de familie si cei din scoli sa poata imuniza gratuit orice tanara intre 12 si 24 de ani. Ministerul Sanatatii (MS) a decis extinderea campaniei de vaccinare contra virusului HPV, implicat in aparitia cancerului de col uterin. Astfel, nu vor mai fi vaccinate doar fetitele de clasa a VII-a si a VIII-a, ci si cele din licee, universitati, colegii. Practic, toate tinerele intre 12 si 24 de ani care vor dori sa se imunizeze vor putea sa o faca gratuit prin medicii de familie sau la cabinetele scolare. „Am decis sa extindem campania, deoarece nici acum, la a doua incercare, nu am reusit sa convingem prea multe tinere”, a explicat Cezar Irimia, secretar de stat la Ministerul Sanatatii, scrie EvZ.ro

Hormonul poftei de mancare ne fereste de Alzheimer. Cercetatorii sustin ca producerea unui medicament pe baza de leptina este necesara pentru prevenirea dementei. Persoanele care secreta in concentratii mari hormonul apetitului, leptina, prezinta un risc mult mai scazut de a se imbolnavi de Alzheimer sau de alte tipuri de dementa, informeaza un studiu publicat recent in Journal of the American Medical Association. Cercetarea a durat patru ani si a fost realizata pe un esantion de aproximativ 800 de persoane, care nu prezentau forme de dementa la inceputul acestei monitorizari. Medicii americani au studiat, pe parcursul cercetarii, legatura dintre concentratiile de leptina din sange si maladia Alzheimer si celelalte forme de dementa, noteaza Gandul.

Mierea, remediu pentru agresivitate. Mierea, un aliment valorificat in toata lumea, are numeroase efecte benefice pentru sanatate. Este un antidepresiv excelent si reduce agresiunea, iritabilitatea si stresul. Este benefica in special pentru persoanele in varsta pentru ca nu irita tubul digestiv. Mierea are capacitatea de a-ti elibera energia pierduta, daca te simti fara chef de viata. Fructoza si glucoza continute de miere sunt extrem de usor de digerat, iar acidul pantothenic si folic si biotina imbunatatesc starea pielii, a parului si a unghiilor, arata publicatia ruseasca Pravda, scrie Romania Libera.

Care sunt efectele „amare” produse de indulcitorii artificiali. Neplacerile produse de indulcitori apar atunci cand inlocuim apa cu sucurile light sau mancam un pachet de guma pe zi. Calorii putine contra migrene, insomnii sau afectari ale ficatului - acestea sunt cele mai frecvente efecte adverse ale indulcitorilor artificiali, sustin medicii. Indulcitorii sunt alternative ale zaharului, care contin mult mai putine calorii, insa, atunci cand sunt consumati in cantitati mari, au efecte negative, din cauza substantelor chimice pe care le au in compozitie. Initial, indulcitorii artificiali au fost produsi pentru a raspunde necesitatilor persoanelor bolnave de diabet, precum si celor care urmeaza un regim de slabit si doresc sa limiteze aportul de calorii, noteaza Gandul.

Minciunile spuse copiilor sunt nocive. Chiar daca sunt considerate minciuni albe, efectele lor pot rezultate la fel de negative. Un studiu recent demonstreaza ca parintii isi mint copiii in mod obisnuit, iar autorii studiului atrag atentia asupra faptului ca acest obicei poate afecta increderea dintre parinte si copil, noteaza EvZ.ro

Cercetatorii au „decodat” in totalitate doua tipuri de cancer. Specialistii din Marea Britanie studiaza genele responsabile pentru cancerul mamar, iar cei din Japonia cerceteaza cancerul hepatic. Oamenii de stiinta au reusit sa descifreze, in totalitate, codurile genetice a doua dintre cele mai frecvente tipuri de cancer - cel de piele si cel pulmonar, aceasta descoperire putand sa revolutioneze actualele terapii anticanceroase, informeaza bbc.co.uk. Cercetatorii de la Wellcome Trust, coautori ai acestui studiu, considera ca prin secventierea genomului cancerului se deschide calea catre punerea la punct a unor teste sangvine capabile sa detecteze tumorile in faze incipiente si, totodata, catre obtinerea de noi medicamente eficiente impotriva acestor maladii, scrie Gandul.