Ceaiul verde, benefic pentru vedere. Substantele pe care le contine ceaiul verde scad riscul afectiunilor oculare, conform celui mai recent studiu realizat de Universitatea din Hong Kong. Cercetatorii au descoperit ca ceaiul verde contine antioxidanti care pot penetra tesutul ochiului, protejandu-l de afectiuni. „Rezultatele studiului arata ca ceaiul verde poate avea beneficii impotriva stresului oxidativ care afecteaza ochiul”, sustin cercetatorii. Studiul mai arata ca acesti antioxidanti absorbiti de retina sau alte tesuturi ale ochiului ajuta in combaterea celei mai comune afectiuni oculare, glaucomul. Integral pe EvZ.ro.

Emotiile pozitive ne protejeaza impotriva bolilor de inima. Persoanele care de obicei sunt binedispuse, entuziaste si multumite sunt mai putin predispuse sa dezvolte o boala de inima decat cele care tind sa fie nefericite. Aceasta este concluzia unui studiu major care a aparut joi 18 februarie in European Heart Journal, publicatie a Societatii Europene de Cardiologie (ESC). Autorii cercetarii sustin ca este prima lucrare care arata o legatura independenta intre emotiile pozitive si bolile coronariene. Dr. Karina Davidson, liderul cercetarii, spune ca studiul sugereaza ca intru adevar este posibil ca bolile de inima sa fie impiedicate de sporirea emotiilor pozitive. Cu toate acestea ea sustine continuarea cercetarilor. Daca rezultatele se pastreaza rezultatul ar fi extrem de important atat pentru medici cat si pentru pacienti, sustine Dr. Davidson, profesor de medicina si psihiatrie si directoare al unui centru de la Universitatea Columbia, New York, SUA. Cititi mai mult in Ziarul Stiintelor.

Alergia la alune, tratata cu alune. Medicii din Cambridge cred ca vor avea in maximum trei ani un tratament pentru persoanele alergice la alune. In cea mai mare cercetare facuta vreodata, celor alergici la alune li se vor da cantitati mici din acest produs pentru a li se „construi” toleranta. In cercetare sunt implicati peste 100 de copii, care au intre 7 si 17 ani. „Acest studiu va fi cel mai mare de acest gen facut vrodata in lume si ne va ajuta sa ne dam seama daca aceasta abordare este sigura”, spune medicul Andrew Clark, care a cerut insa celor care au astfel de alergii sa nu se incerce acest „tratament” acasa. Integral pe EvZ.ro.

Berea tine la distanta bolile de inima. Vitamina B6 este responsabila de mentinerea normala a nivelului homocisteinei sangvine, substanta cunoscuta pentru efectele benefice in afectiunile cardiovasculare. Berea este bogata in multe dintre vitaminele de tip B, precum niacin, riboflavin (B2), pyridoxine (B6), acid folic (B9) si Cobalamin (B12). Biodisponibilitatea acestor vitamine a fost confirmata prin cercetari care au demonstrat o absorbtie ridicata de vitamine de tip B la introducerea consumului moderat de bere in dieta. Pe langa completarea unei diete echilibrate, vitaminele si mineralele din bere pot avea si alte beneficii asupra sanatatii. Cercetari recente arata ca persoanele care beau bere prezinta un risc scazut de a suferi de boli cardiovasculare, comparativ cu cei care beau vin sau alte bauturi spirtoase. Integral in Gandul.

Somnul in timpul zilei stimuleaza capacitatile mintale. Siesta este eficienta nu doar pentru odihna creierului, ci si pentru stimularea capacitatilor mintale. Aceasta este concluzia unui studiu realizat de Universitatea Berkley din SUA si prezentat la conferinta anuala organizata de American Association for the Advancement of Science (AAAS), la sfarsitul saptamanii trecute, la San Diego (SUA). "Somnul are efecte reparatorii dupa o perioada prelungita de activitate, dar el creste, in acelasi timp, capacitatile neurocognitive, comparativ cu perioada de dinaintea siestei", a declarat profesorul de psihologie Matthew Walker, autorul cercetarii. Integral in Gandul.

Ce se ascunde in mancarea "light”. Cum sa citim etichetele produselor. Light" nu echivaleaza neaparat cu mai putine calorii, avertizeaza specialistii in nutritie. Dr. Mihaela Bilic spune ca cele doua categorii de substante nutritive care vizeaza termenul de "light" sunt glucidele, adica zaharul, si lipidele, adica grasimea. "Exista alimente in care cele doua substante exista concomitent, de aceea prima regula atunci cand cumparam un produs pe care scrie «light» este sa citim eticheta", spune nutritionistul Bilic. De cele mai multe ori, cadem in capcana de a manca linistiti un iaurt cu fructe, al carui continut de grasimi este de 0 la suta, dar al carui aport caloric este de 90 de kilocalorii pe suta de grame. Integral in Gandul.