Minuni in clasa insulinelor. Fata de acum 20 de ani, bolnavii de diabet sunt mult mai bine tratati. „Se fac progrese remarcabile in producerea de insuline si se inventeaza terapii din ce in ce mai bune", spune medicul Cristian Serafinceanu, conferentiar la Facultatea de Medicina si Farmacie „Carol Davila", din Bucuresti. Daca in anii '80, bolnavii de diabet erau tratati cu insuline animale (din extract de pancreas bovin sau porcin), in anii '90 au aparut primele insuline obtinute prin recombinare genetica. „Acum sunt doua mari directii de dezvoltare in cercetare: pe de-o parte sunt producatori care incearca sa creeze produse care nu se injecteaza, pe de alta parte sunt producatori care incearca sa realizeze produse ce imita perfect actiunea pancreasului, principalul producator de insulina din corpul uman", explica medi­cul Cristian Serafinceanu. Integral in Romania Libera.

Casatoria predispune la obezitate. Persoanele casatorite sunt expuse unui risc de obezitate de cel putin doua ori mai mare decat persoanele celibatare, potrivit unui studiu realizat de cercetatorii greci, informeaza dailymail.co.uk, potrivit Mediafax. Oamenii spun de mult timp ca mariajul conduce la automultumire, insa abia recent cercetatorii au descoperit mecanismul prin care fericirea poate duce la un exces de grasime in zona taliei si chiar la obezitate. Potrivit unui studiu recent, barbatii casatoriti sunt de trei ori mai expusi riscului de a suferi de obezitate abdominala comparativ cu barbatii celibatari. La randul lor, femeile casatorite sunt de doua ori mai expuse in fata aceluiasi risc, comparativ cu femeile celibatare, scrie Romania Libera.

Fumatul, inamicul frumusetii. Nicotina este cel mai important factor care poate provoca ingalbenirea dintilor, a unghiilor si a degetelor. In plus, accelereaza procesul de imbatranire a fetei si aparitia ridurilor. Pe langa faptul ca fumatorii au probleme cu inima si cu plamanii, cele mai vizibile „rezultate” negative ale acestui obicei se observa la nivelul pielii si al danturii. Expunerea frecventa la fum de tigara produce modificari majore si uneori ireversibile mai ales la nivelul epidermei. Toxinele din fumul de tigara acopera tenul cu impuritati care afecteaza grasimile naturale ale pielii, scrie EvZ.ro.

Uleiul de soia protejeaza pielea impotriva razelor UV. Datorita gliceridelor, acest ulei protejeaza derma de razele nocive fara sa provoace efecte adverse. Produsele cosmetice pentru protectie solara au si neajunsuri datorate substantelor pe care le contin, care pot duce la aparitia alergiilor si a reactiilor cutanate grave, desi scopul lor este acela de a proteja pielea de razele ultraviolete care sunt cancerigene, sustin specialistii. Doctorul Joseph Lazlo spune ca secretul consta in transformarea uleiului de soia intr-o crema de protectie solara, datorita faptului ca contine anumite gliceride care au efect benefic asupra pielii. Uleiul de soia protejeaza pielea de razele nocive fara sa provoace efecte adverse, sustin dermatologii. Integral in Gandul.

Ce ne pune sanatatea in pericol. Exercitiile fizice, amanarea sarcinilor, imbracarea hainelor abia cumparate inainte de a fi spalate, dar si sentimentele negative precum ranchiuna - toate acestea se pot transforma intr-un inamic al trupului tau. Gentile supradimensionate, pe care adesea le taram dupa noi, si aflate la moda si-n acest sezon, amanarea proiectelor importante, exercitiile fizice realizate dupa ureche, ori ranchiuna sunt cateva dintre obiceiurile rele care ne pun sanatatea in pericol. Astfel, ranchiuna face rau inimii, releva un studiu realizat de cercetatorii de la Universitatea din Tennessee, SUA. Specialistii au constatat ca persoanele care trec mai usor peste anumite episoade stanjenitoare sau demoralizatoare prezinta un risc scazut de a se imbolnavi de boli cardiovasculare, comparativ cu indivizii care raman suparati dupa un eveniment neplacut. Asadar, scapand de ranchiuna, eviti cresterea tensiunii arteriale, protejandu-ti sufletul si creierul. Cititi mai mult in Gandul.

Portocalele rosii, benefice impotriva ingrasarii. Cercetatorii italieni de la Universitatea din Milano au remarcat faptul ca sucul de portocale rosii ii impiedica pe soarecii folositi in acest experiment sa se ingrase. In contrast, soarecii care au primit portii zilnice de suc de portocale dulci, o varietate mult mai populara pe plan mondial, au luat semnificativ in greutate, iar organismele lor au format depozite mari de grasime. Integral in Libertatea.