Untul sau margarina: care e raul cel mai mic de pe felie? In timp ce unii specialisti sustin ca margarina poate inlocui untul cel bogat in calorii, altii sustin ca "varianta de rezerva" este mai daunatoare, din cauza conservantilor pe care-i contine. Untul este foarte bogat in calorii. Consumat in exces, poate dauna sanatatii, in special inimii. Margarina candideaza la "postul" de inlocuitor, insa modul de preparare a starnit controverse in randul medicilor: unii sustin ca untul e mai bun decat margarina, in timp ce altii vorbesc despre continut ridicat de colesterol, dar si al conservantilor si aditivilor alimentari pe care-i contine, scrie EVZ.

UtileFoto: Colaj foto

Lista alimentelor-vedeta in perioada caniculara. In perioadele caniculare, mai ales daca acestea sunt prelungite, cei mai multi dintre noi experimenteaza o reducere a apetitului, insotita de stari de moleseala si de epuizare ce pot fi agravate de senzatia de greata si ameteli, spun medicii nutritionisti. Potrivit acestora, in zilele caniculare, se recomanda o dieta bogata in minerale, vitamine si apa, pentru a preveni aparitia tulburarilor metabolice. Din cauza transpiratiei excesive pe timp de canicula, organismul pierde apa si substante minerale, care, daca nu sunt inlocuite rapid, pot genera o serie intreaga de tulburari metabolice si cardiovasculare, atrag atentia specialistii. De aceea, se recomanda, mai ales pe timp de vara, legume de toate culorile si la orice ora a zilei, indiferent de forma in care sunt pregatite, fara a ne teme de kilogramele in plus, deoarece acestea au un continut scazut de kilocalorii, anunta Gandul.

Ceaiul si cafeaua ne protejeaza de bolile de inima. Cateva cesti de ceai sau de cafea baute zilnic par sa protejeze impotriva bolilor cardiace, arata cercetatorii olandezi in cadrul unui studiu care a fost realizat pe o perioada de 13 ani. Potrivit acestora, cei care beau peste sase cescute de ceai in fiecare zi reduc cu o treime riscul de a se imbolnavi de inima, acelasi beneficiu rezultand si in cazul consumului a doua, pana la patru cesti de cafea zilnic. Specialistii spun despre cafea ca, in teorie, are proprietati care actioneaza simultan in sensul cresterii sau reducerii riscului de boli cardiace - creste colesterolul, dar lupta impotriva afectiunilor inflamatorii asociate unei suferinte cardiace, informeaza EVZ.

Cinci mituri despre legume. Cei mai multi oameni stiu ca legumele fac parte dintr-o alimentatie echilibrata si ca, de exemplu, cele proaspete sunt mai sanatoase decat cele gatite. Totusi acesta este doar unul dintre miturile despre legume, desfiintate de cercetatori. De fapt, studiile arata ca uneori legumele congelate contin mai multi nutrienti decat cele proaspete, in functie de cat de mult au stat produsele pe rafturi, arata blogul The Conscious Consumer. Legumele incep sa piarda din calitate imediat ce au fost culese. Astfel, sunt de preferat legumele care au fost congelate la scurt timp dupa ce au fost recoltate, decat cele care au facut doua saptamani pe drum pana pe masa ta, scrie Romania Libera.

Mobilul creste riscul aparitiei de cancer cerebral. Organizatia Mondiala a Sanatatii ii pune pe jar pe toti utilizatorii de telefoane mobile, dupa ce a facut publice rezultatele unui studiu realizat. Conform cercetatorilor, jumatate de ora petrecuta cu telefonul mobil la ureche, zilnic, sporeste sansele aparitiei de cancer la creier cu 40%! Studiul a costat 18 milioane de euro, peste 5.000 de persoane din 13 tari fiind analizate in decursul a 10 ani, informeaza Libertatea.