Lista bolilor care se ascund in spatele poftelor culinare. Pofta de dulce este asociata cu diabetul de tipul II, pofta de ceva sarat poate indica un nivel crescut de stres, iar pofta de cafea arata ca organismului ii lipseste fosforul sau fierul. Atunci cand mananci alimente cu incarcatura glicemica si densitate nutritionala scazuta, in organism se produc anumite dezechilibre. Acestea, la randul lor, ne fac sa ne fie pofta de anumite alimente. Potrivit prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare, aceste pofte sunt des intalnite la persoanele care au o dieta "monotona". Mai mult, medicul nutritionist atrage atentia ca in spatele poftelor culinare se ascund diferite afectiuni. Integral in Gandul.

UtileFoto: Colaj foto

Cartoful prelungeste senzatia de satietate. Un cartof prajit de 85 de grame contine 200 de kilocalorii, in timp ce 100 de grame de cartof copt au 130 de kilocalorii, sustin nutritionistii. Amidonul continut de cartofi este un carbohidrat complex a carui digerare elibereaza lent glucide, care nu vor duce la o crestere abrupta a glicemiei din sange. Medicii nutritionisti sustin ca desi alimentul este o sursa ideala de energie, acesta favorizeaza prelungirea senzatiei de satietate. Astfel, el poate fi folosit cu incredere in curele de slabire, insa cu o conditie: sa stii cum anume trebuie preparat pentru a-l transforma intr-un aliat impotriva kilogramelor in plus. Integral in Gandul.

Cum tratezi copiii cu nivel ridicat de colesterol. Din ce in ce mai multi copii si adolescenti din Romania au colesterolul peste limitele normale. Fumatul de la varste fragede, drogurile si obezitatea sunt cativa dintre factorii de risc. Un alt factor important este ereditatea. Hipercolesterolemia familiala este o boala genetica relativ frecventa cu implicatii grave. Cazul unui barbat de 32 de ani din Cluj dovedeste acest lucru. El a suferit doua infarcturi miocardice pana la aceasta varsta si in prezent urmeaza un tratament pentru a-si pastra colesterolul in limitele normale. Cele doua fetite ale barbatului au mostenit boala si sufera de hipercolesterolemie. Integral in Romania Libera.

Cum ajunge Facebook boala grea. Pentru multi tineri, reteaua de socializare Facebook a devenit o problema serioasa in momentul in care "si-au mutat" intreaga viata in mediul virtual. Psihoterapeutii sustin ca este vorba despre o dependenta care poate distruge viata reala a individului. La inceputul acestui an, Asociatia Americana de Psihiatrie (A.P.A) a nominalizat noi forme de dependenta pentru a fi introduse in editia a cincea a DSM (Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders), printre care si dependenta de internet, si, in particular, cea de Facebook, care are aproape 500 de milioane de membri in toata lumea. Aceasta retea de socializare permite o forma de comunicare neintrerupta, pe cand e-mail-ul, spre exemplu, e limitat. De aici si senzatia utilizatorului ca, in masura in care nu intra frecvent pe contul sau de Facebook, pierde firul si asta il frustreaza. De asemenea, ii da utilizatorului iluzia apropierii, proximitatii. Astea ar fi avantajele, in opinia pasionatilor. Tot ei ii vad si punctele slabe. Faptul ca nu permite o ierarhizare a informatiei, nu poti discerne ce e adevarat sau nu, iar specialistii identifica drept un posibil efect al utilizarii frecvente si scaderea capacitatii de concentrare. Altfel spus, setat la ritmul cu care se succed postarile pe Facebook, te infantilizezi in viata reala. Integral in Romania Libera.

Pastile care distrug potenta. Medicamentele care trateaza depresia, hipertensiunea, colesterolul marit, dar si unele antiinflamatoare pot deregla sistemul hormonal al barbatilor, cauzand disfunctie erectila. Disfunctia erectila, cunoscuta si sub denumirea de impotenta, reprezinta incapacitatea unui barbat de a obtine sau de a mentine o erectie. Desi e frecvent asociata cu inaintarea in varsta, si tinerii se pot confrunta cu aceasta problema. Boli ca depresia sau diabetul pot provoca disfunctie erectila, insa terapia cu anumite medicamente reprezinta cea mai frecventa cauza, pastilele influentand sistemul nervos si circulatia sangelui la nivelul penisului. Integral pe EvZ.ro.

Durata ideala de somn: 7 ore. Excesul, dar si lipsa de somn, cresc riscul de a face boli cardiovasculare, arata un studiu american, care adauga ca durata ideala de somn ar fi sapte ore. Studiul, efectuat de Facultatea de Medicina din Virginia Occidentala (Statele Unite) si publicat in revista Sleep, ii avertizeaza pe cei carora le place sa doarma mult: sanatatea lor este in pericol. Potrivit cercetarii, excesul de somn ar afecta glandele endocrine si functiile metabolice. Persoanele care dorm in mod obisnuit mai mult de noua ore pe noapte risca o data si jumatate mai mult sa faca boli cardiovasculare decat cele care dorm doar sapte ore. Integral in Libertatea.